Nuorkeskusta: Amisten koulutuksen saavutettavuus turvattava

Nuorkeskusta vaatii hallituksen puoliväliriihessä 50 miljoonan euron panostusta ammatillisen koulutukseen keskittämiskehityksen katkaisemiseksi.

Hallituksen asettamien kovien ammatillisen koulutuksen säästöjen vastapainoksi tulee puoliväliriihestä löytyä tahtoa ammatillisen koulutuksen turvaamiseksi. Muuten ammatillisen koulutuksen ylimitoitetut leikkaukset tulevat todennäköisesti vaarantamaan entisestään heikkoa koulutuksen alueellista tasa-arvoa.

Unelmien amis -tutkimuksen mukaan tälläkin hetkellä 30 prosenttia ammattiin opiskelevista nuorista kokee koulumatkansa olevan liian pitkiä. Ammattiin opiskelevista nuorista myös 21 prosenttia on joutunut muuttamaan pois kotoa opintojen vuoksi. Kotoa pois muuttaminen nostaa nuorten vuokra- ja elinkustannuksia, mikä aiheuttaa valtiolle lisämenoja kasvavina sosiaalitukina.

Nuorkeskusta vaatii, että valtion on helpotettava toisen asteen opiskelijoiden tilannetta poistamalla Kelan koulumatkatuen omavastuuosuus. Lisäksi ammatillisen koulutuksen rahoitukseen on luotava saavutettavuuslisä, jolla ammatillisen koulutuksen tasa-arvoinen saavutettavuus voidaan varmistaa.

Tulevaisuudessa ammatillisen koulutuksen rooli tulee vain kasvamaan, kun viimeiset suurten ikäluokkien osaajat jäävät pois työelämästä. Puoliväliriihessä ammatillisen koulutuksen saavutettavuuteen tulee panostaa.

Lisätietoja:

Suomen Keskustanuoret, puheenjohtaja Hilkka Kemppi, hilkka.kemppi@keskustanuoret.fi, 050 384 6820
Keskustan Opiskelijaliitto, puheenjohtaja Arttu Karila, arttu.karila@keskustaopiskelijat.fi, 050 3897260

Jaa tämä artikkeli