LOKin Brandt-Ahde: Ylioppilaskuntien jäsenyys vapaaehtoiseksi

Ylioppilaskunta käyttää, vielä ainakin toistaiseksi, lakiin perustuvaa oikeutta pakottaessaan yliopisto-opiskelijan kuulumaan jäsenekseen. Jäsenyys edellyttää korkean jäsenmaksun maksamista, joka kerätään vuosittain lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä. Maksu on siis pakko maksaa, jotta voi opiskella yliopistossa. 

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta kerää alkavasta lukuvuodesta 2017—2018 yhteensä 125 euron suuruisen jäsenmaksun. Vain 43 prosenttia tästä maksusta menee opiskelijaterveydenhuoltoon, jolla usein perustellaan pakkojäsenyyttä.

Yliopisto-opiskelijoiden pakko kuulua ylioppilaskuntaan rikkoo perustuslaillista oikeutta yhdistymisvapauteen. 125 euroa vuodessa on myös taloudellisesti katsoen iso summa monelle opiskelijalle.

Pakollinen jäsenmaksu asettaa yliopisto-opiskelijat eriarvoiseen asemaan verrattuna ammattikorkeakoulun opiskelijoihin, joilla ei ole pakollista opiskelijakunnan jäsenmaksua. Ylioppilaskunta perustelee usein jäsenmaksuaan edunvalvontatyöllä, mutta eikö myös opiskelijalla tule olla oikeus valita oma edunvalvojansa?

Suurimmat ylioppilaskunnan pakkojäsenyyden kannattajat ovat usein itse ylioppilaskunta-aktiiveja. He perustelevat pakkojäsenyyttä monesti epäkonkreettisilla asioilla ja myös seikoilla, jotka koskettavat vain osaa opiskelijoista. Mikäli pakkojäsenyys poistettaisiin, olisi ylioppilaskuntien keksittävä uusia tulonlähteitä. Ylioppilaskunnan tarjotessa jäsenten mielestä hyvää vastinetta jäsenmaksulle ylioppilaskuntaan halutaan kuulua vapaaehtoisesti.

Historialliset tai toiminnan olemassaoloon perustuvat syyt, eivät tarjoa tänä päivänä riittäviä perusteita yliopisto-opiskelijoiden perustuslaillisen yhdistymisvapauden rikkomiselle. Ylioppilaskunnan jäsenyydestä pitäisi tehdä vapaaehtoinen, jonka jäsenmaksun voi maksaa opiskelijaterveydenhuollon maksun yhteydessä.

Linda Brandt-Ahde,

puheenjohtaja,

Lappeenrannan Opiskelevat Keskustalaiset LOK ry

Tämä kirjoitus on julkaistu 2.9.2017 Etelä-Saimaa lehdessä.

 

 

Lappeenrannan Opiskelevien Keskustalaisten puheenjohtaja Linda Brandt-Ahde
Jaa tämä artikkeli