Keskustan Opiskelijaliitto: Korjatkaa vääryys, ministeri Saarikko

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vetoaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoon ja pyytää häntä perumaan ministeriön esityksen osa-asunnon normin palauttamisesta. Normi leikkaisi kimppa- ja soluasunnoissa asuvien suomalaisten asumistukea 20 prosenttia. Leikkaus osuisi etenkin kimppa-asumista tarvitseviin, pienituloisiin opiskelijoihin.

Keskustaopiskelijat olivat todella tyytyväisiä, kun Keskusta otti tavoitteekseen opiskelijoiden siirtämisen yleisen asumistuen piiriin. Siirto muutti opiskelijoiden asumisen tukemisen
ympärivuotiseksi ja etuus vastaa todellisiin asumiskustannuksiin merkittävästi aikaisempaa opintotuen asumislisää paremmin. Monella pienituloisella yksinasujalla kuukausittainen tukimäärä kasvoi opintotukileikkauksesta huolimatta.

Sosiaali- ja terveysministeriön(STM) valmisteleman lakiesityksen lausuntokierros päättyi viime viikolla ja asiantuntijoiden tuomio on selvä: etuusmuutos ohjaisi nykyään edullisemmin kimppa-asunnoissa asuvia opiskelijoita asumaan yksin pienasuntoihin, mikä lisäisi sekä asumistukimenoja että jo nykyisellään suurta pienasuntojen kysyntää. Lausunnon jättäneistä juuri kukaan ei uskonut osa-asunnon normin tuottavan STM:n sille arvioimia muutaman miljoonan säästöjä.

“Opiskelijoiden asumistukisiirron yhteydessä oltiin kovin huolissaan siitä, että opiskelijat siirtyvät pois opiskelijasoluista ja kimppa-asunnoista päästyään tasoltaan paremman asumistukijärjestelmän piiriin. Esitetyllä osa-asunnon normilla näin varmasti tuleekin tapahtumaan. Nykyjärjestelmä, jossa opintotuki on opetus- ja kulttuuriministeriössä ja asumistuki sosiaali- ja terveysministeriössä johtaa tilanteisiin, jossa vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee. Opiskelijoiden toimeentuloa tulisi tarkastella kokonaisuutena ja se onnistuisi parhaiten, jos opintotuki siirtyisi STM:n hallinnonalalle.”, Karila toteaa.

“Esitys osa-asunnon normista sotii räikeästi keskustalaisia arvoja vastaan. Keskustan on puhuttava yhteisöllisen asumispolitiikan puolesta. Tämä esitys ei sitä tee, vaan on kepittämässä nykyiset kämppikset paremman tuen tason toivossa omiin yksiöihinsä. Tämäkö on se tarina, jota keskusta haluaa omalla toiminnallaan historiaan kirjoittaa?”, Karila jyrähtää.

Lisätietoja:

Arttu Karila
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto
puh. 050 3897260
arttu.karila@keskustaopiskelijat.fi

 

Puheenjohtaja Arttu Karila. Kuva: Ilona Suuronen

 

 

Jaa tämä artikkeli