Keskustanuoret ja Keskustan Opiskelijaliitto: “Höpö höpö, Mauri Pekkarinen ja Sirkka-Liisa Anttila!”

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen väärinymmärsi tiistaina Opetushallituksen sukupuoliin liittyvän ohjeistuksen siitä, miten sukupuolten tasa-arvoa ja moninaisuutta voidaan edistää perusopetuksessa. Ohjeistuksessa kukaan ei kiellä ketään kutsumasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi. Keskustan pitkäaikaiset kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila ja Mauri Pekkarinen järkyttyivät samaisesta aiheesta Twitterissä. Pekkarinen kirjoitti: “Opetushallituksen mukaan lapsia ei pitäisi kutsua vain tytöiksi ja pojiksi vaan puhutella nimillä. On aikoja eletty! Kiitos Jari Sinkkoselle, että osoitat moisen menettelyn ”höpö höpöksi”!”

Lapset omaksuvat tietyt tarkat sukupuoliroolit jo hyvin nuorena, jolloin syntyy vinouma, jossa lapsi toimii opitun roolin mukaisesti eikä välttämättä löydä omia persoonallisia vahvuuksiaan. Tämä heijastelee aina ammatinvalintaan ja läpi koko elämän. Kaikki lapset eivät myöskään identifioidu vain tytöiksi tai pojiksi.

– Kysynkin nyt Maurilta ja Sirkka-Liisalta: keneltä on pois, jos lapsia kohdellaan kouluissa yksilöinä, omana persoonanaan, eikä vain tyttönä tai poikana, biologisen sukupuolen edustajana?, ihmettelee Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Tällä viikolla Mensan blogissa käsiteltiin yhdysvaltalaistutkimusta, joka osoittaa että lapset omaksuvat stereotyyppisen käsityksen älykkyydestä nimenomaan miesten ominaisuutena jo hyvin varhain. Tämän vahvistaminen vaikuttaa siihen, mistä lapset kiinnostuvat ja voi kaventaa heidän uravalintojaan. Emme halua kasvattaa tällaista kehitystä, jossa sukupuolta korostetaan lapsen persoonallisten vahvuuksien yläpuolelle.

– Perusopetuksella on tärkeä tehtävä sukupuolten tasa-arvon edistämisessä ja sukupuolitietoisuuden lisäämisessä. Oppilaita ohjataan yksilöllisiin valintoihin, jotta opinto- ja uravalinnat eivät jakautuisi niin vahvasti sukupuolten välillä, Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Arttu Karila muistuttaa.

– Me Keskustanuoret ja Keskustaopiskelijat haluamme kohdata ihmisen ihmisenä. Myös koulussa, Mäkeläinen ja Karila toteavat.

Sukupuoliset stereotypiat älykkyydestä syntyvät varhain ja vaikuttavat lasten kiinnostuksen kohteisiin

Lisätiedot:

Keskustanuorten puheenjohtaja

Suvi Mäkeläinen
suvi.makelainen@keskustanuoret.fi
050-3846820

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja
Arttu Karila
arttu.karila@keskustaopiskelijat.fi
050-3897260

Jaa tämä artikkeli