Keskustan Opiskelijaliitto: Korkeakouludemokratian tulevaisuudesta käytävä valtakunnallinen keskustelu

Keskustaopiskelijat on huolissaan yliopistojen autonomisesta asemasta. Viime päivien uutiset Tampereelta vahvistavat huolta yliopistojen ja koko korkeakoulukentän itsehallinnon ja sisäisen demokratian tilasta.

Omana ehdotuksenaan keskustaopiskelijat vaativat valtakunnallista keskustelua korkeakouludemokratian uudistamisesta. Laaja-alaista keskustelua aiheesta ei ole käyty vuosikymmeniin. Käynnissä oleva OKM:n korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision toimeenpano antaa tälle oivan mahdollisuuden.

“Mikä on ulkopuolisten toimijoiden rooli korkeakouluyhteisöissä nyt ja tulevaisuudessa? Miten lakiin kirjattu päätöksenteko-oikeus sisäiseen hallintoon taataan, jos suurin osa päätöksentekovallasta voidaan jyvittää ulkopuolisille toimijoille?” kysyy Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Auli Piiparinen.

Korkeakoulujen sisäiset toimijat tulee olla tasa-arvoisessa asemassa ja kehittämistyötä on tehtävä yhdessä niin opiskelijoiden, opetus- ja tutkimushenkilöstön kuin muun henkilöstön kanssa. Ellei yhteistä säveltä löydy, on tarvittaessa otettava aikalisä ja harkittava asioiden käsittelyä uudestaan. Keskustaopiskelijat pitää dialogia korkeakoulujen sisällä ensiarvoisen tärkeänä.

“Myös Opetus- ja kulttuuriministeriön on kunnioitettava korkeakoulujen itsehallintoa”, huomauttaa Piiparinen.

Keskustaopiskelijat vaativat jokaisen korkeakoulun kirjaamista lakiin.

Lue myös Keskustan Opiskelijaliiton liittokokouksen kannanotto korkeakoulujen yhteiskunnallisen vastuun kasvattamisesta tästä.

Lisätietoja:

Auli Piiparinen
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto
050 389 7260
auli.piiparinen@keskustaopiskelijat.fi

 

KOL:n puheenjohtaja Auli Piiparinen. Kuva Ilona Suuronen.

 

 

Jaa tämä artikkeli