Nuorkeskustan puheenjohtajat: Haloo kansanedustajat, kyseessä on lapsen oikeudet

Eduskuntaan saapuu tänään keskustelua herättänyt äitiyslaki toiseen, ratkaisevaan käsittelyyn. Nuorkeskustan puheenjohtajat Suvi Mäkeläinen ja Auli Piiparinen vetoavat kansanedustajiin, että tärkeä lakihanke saataisiin viimein maaliin.

“Lain tavoitteena on purkaa turhaa byrokratiaa ja helpottaa lapsiperheiden arkea. Nykytilanteessa naisparin on käytävä lapsen syntymän jälkeen vielä pitkä ja raskas sisäisen adoption prosessi, ennen kuin molemmilla vanhemmilla on tasavertaiset velvollisuudet ja oikeudet lasta kohtaan”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Julkisuudessa on myös esitetty yksiselitteisen vääriä väitteitä siitä, että tämä laki jotenkin lisäisi isättömyyttä. Äitiyslaki koskee nimenomaan hedelmöityshoidon kautta syntyneitä lapsia ja tässä tapauksessa sukusolujen luovuttaja ole isäksi aikonutkaan. Lopputulos on sama kuin nykymallissa, mutta ilman ylimääräistä perheen sisäisen adoption prosessia lapsen syntymän jälkeen.

“Äitiyslaki ei ole keneltäkään pois. Kyseessä on lapsen etu, että molemmat vanhemmat on tunnustettu jo ennen syntymää. On aika saada myös naisparien lapset samalla viivalle jo synnyttyään. Tämä tarkoittaa mm. lapsen oikeutta elatukseen ja perintöön”, vaatii Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Auli Piiparinen.

Äitiyslain muutos valmisteltiin jo edellisellä hallituskaudella, mutta sen edistämiseen ei ollut tarvittavaa poliittista tahtoa. Tällä vaalikaudella asiaa on jumpattu lakivaliokunnassa jo puolitoista vuotta. Nyt ei enää ole aikaa eikä aihetta odotella, vaan laki on viimein saatava hyväksyttyä. Kyseessä on tasa-arvoteko erilaisille perheille ja ennen kaikkea lapselle.

“Äänestämällä tänään lain hyväksymisen puolesta toteuttavat keskustalaiset kansanedustajat vaalikautensa lupausta purkaa byrokratiaa. Samalla näytetään Keskustan todella olevan perheiden puolue” muistuttavat puheenjohtajat painokkaasti puoluettaan.

Lisätietoja:

Suvi Mäkeläinen
Puheenjohtaja
Suomen Keskustanuoret

suvi.makelainen@keskustanuoret.fi
+358 50 384 6820

Auli Piiparinen
Puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto

auli.piiparinen@keskustaopiskelijat.fi
+358 50 389 7260

 

Nuorkeskustan puheenjohtajat Auli Piiparinen ja Suvi Mäkeläinen.

 

Jaa tämä artikkeli