Keskustaopiskelijat: Realismia lakisääteisten tehtävien rahoittamiseen

Ylioppilas- ja opiskelijakuntien automaatiojäsenyyskeskustelu sai taas lisäpotkua Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin kehysriihen alla julkaisemasta kannanotosta. SAMOK vaatii kirjoituksessaan julkista rahoitusta opiskelijakuntien lakisääteisten tehtävien hoitamiseen. SAMOKin mukaan malli voisi olla ylioppilaskuntien perusrahoituksen mukainen, ilman automaatiojäsenyyttä.

“Ylioppilaskunnilla ei ole mitään julkista perusrahoitusta, vaan opiskelijat rahoittavat ylioppilaskuntien toiminnan omasta kukkarostaan jäsenmaksuilla,” huomauttaa Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Auli Piiparinen. “On siis virheellistä vaatia opiskelijakunnille ylioppilaskuntien perusrahoituksen kaltaista mallia, vieläpä ilman automaatiojäsenyyttä,” hän jatkaa.

Yliopisto-opiskelijat maksavat ylioppilaskunnalle jäsenmaksun, josta 2020 tulee vähentymään 75 euron terveydenhuoltomaksu Kelan perimänä. Nykyisiin jäsenmaksuihin perustuen tulee ylioppilaskunnan keräämä summa tällöin olemaan keskimäärin 50 euroa.

“SAMOKin kannanotto ja siitä seurannut keskustelu antoi ymmärtää, että valtion tulisi kustantaa opiskelijakunnille kyseinen summa opiskelijaa kohden, mutta miksi yliopisto-opiskelijoiden pitäisi edelleen maksaa tämä raha omasta pussistaan? Sekä opiskelija- että ylioppilaskunnilla on samat lakisääteiset tehtävät, niitä tulee kohdella tasa-arvoisesti”, vaatii Piiparinen.

“Kuitenkin ylioppilaskuntien tämänhetkiset jäsenmaksut ovat karanneet liian korkeiksi, joten onkin outoa perustaa rahoitusvaatimus niiden pohjalle. On kohdallaan keskustella opiskelija- ja ylioppilaskuntien kohtuullisesta julkisesta rahoituksesta, koska kyseisillä organisaatioilla on lakisääteisiä tehtäviä. Samalla tulee kuitenkin käydä keskustelu siitä, mitä opiskelija- ja ylioppilaskuntien lakisääteiset tehtävät ovat tarkemmin, sillä lain määritelmä on todella laajasti tulkittavissa. Vasta tämän keskustelun jälkeen voidaan määrittää julkisen rahoituksen määrän tarpeellisuus,” Piiparinen huomauttaa.

Keskustan Opiskelijaliiton mallin mukaan jokainen korkeakouluopiskelija kuuluisi oman korkeakoulunsa opiskelija- tai ylioppilaskuntaan, mutta nykyisenkaltaista ylioppilaskunnissa kerättävää pakollista jäsenmaksua ei olisi. Malli olisi tasa-arvoinen kaikille korkeakouluopiskelijoille, eikä kävisi opiskelijan talouden päälle. Malliin kuuluu myös maltillinen julkinen rahoitus lakisääteisten tehtävien turvaamiseksi. Tämän lisäksi opiskelija- ja ylioppilaskunnat voisivat rahoittaa toimintaansa muilla tulonlähteillä.

“Nyt on korkea aika löytää yhdenvertainen jäsenyysmalli ylioppilas- ja opiskelijakunnille. Keskustaopiskelijat kuuluttavat tahtoa tasa-arvon edistämiseksi, ja realistisia ratkaisuja talouskysymyksiin. On kestämätöntä vaatia kohtuuttomia summia, maksoi ne sitten valtio tai opiskelija,” näpäyttää Piiparinen.

Lisätietoja:

Auli Piiparinen
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto

+358 50 3897 260
auli.piiparinen@keskustaopiskelijat.fi

 

KOL:n puheenjohtaja Auli Piiparinen.

 

Jaa tämä artikkeli