Keskustaopiskelijat mukana Suostumus2018-kampanjassa

Suostumus2018-kampanja pyrkii kansalaisaloitteella saamaan muutoksen rikoslakiin. Keskeistä aloitteessa on pyrkimys siihen, että raiskaus määriteltäisiin rikoslaissa jatkossa suostumuksen puutteen kautta. Tällä hetkellä rikoslaissa ei mainita suostumusta raiskauksen tunnusmerkistössä. Keskustaopiskelijat kokevat nykyisessä laissa olevan suuren puutteen liittyen juuri itsemääräämisoikeuteen.

Lain muutoksen myötä Keskustaopiskelijat haluavat muuttaa vallassa olevaa kulttuuria, joka tukee epätasa-arvoista kohtelua sukupuolten välillä sekä herättää keskustelua aiheesta. Seksuaalisen kanssakäymisen tapoja tulee muuttaa ja kehittää entistä selkeämmiksi jokaisen itsemääräämisoikeutta vahvistamiseksi. Tällä hetkellä raiskaus määritellään ensisijaisesti väkivallan tai sen uhan kautta.

“On kulttuurinmuutoksen aika. Jokaisen seksuaalinen kokemus tulisi lähteä suostumuksesta, kyllä on kyllä ja ei on ei. Lakimuutos lähettäisi tärkeän viestin, ettei ilman suostumusta ole seksiä”, toteaa Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Auli Piiparinen.

Maailmalla levinnyt incel-liike (“involuntarily celibate” eli “vastentahtoisesti selibaatissa”, HS 8.5.) on yksi osoitus siitä, kuinka vääristynyt seksuaalinen kulttuuri on. Incel-liikkeen edustajat syyttävät naisia siitä, että eivät harrasta seksiä heidän kanssaan.

“Kenenkään velvollisuus ei ole harrastaa seksiä toisen kanssa, eikä kukaan voi syyttää toista siitä, ettei hän halua seksiä. Tällaiset asenteet lietsovat väkivaltaa ja vihaa, etenkin naisoletettuja kohtaan. “ Piiparinen jyrähtää.

Suostumus2018-kansalaisaloite on allekirjoitettavissa kansalaisaloite.fi-palvelussa ja lisätietoja kampajasta löytyy kampanjan sivulta suostumus2018.fi.

Lisätietoja:

Auli Piiparinen
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto

+358 50 3897 260
auli.piiparinen@keskustaopiskeiljat.fi

Jaa tämä artikkeli