Emmi Paajanen: Katse kohti tulevaa

Keskustan Opiskelijaliiton liittokokous ehdokasvalintoineen häämöttää alle kahden kuukauden päässä. Ensimmäinen ehdokaspaneeli järjestetään Syysstartissa Rovaniemellä syyskuun lopussa, ja ehdokasasettelu on käynnistynyt Aulin ilmoituksen myötä. Nyt on jokaisen keskustaopiskelijan aika pohtia, miten kantaa kortensa puolueen kekoon.  

Keskustan Opiskelijaliitto on puolueen omatunto. Rohkean raikas, omapäinen haastaja, epäkohtien esille nostaja ja alati kiinnostunut kirittäjä. Välillä me kohautamme ydinkannattajakuntaa haastamalla MTK:ta, välillä me kosketamme puoluekokousväkeä kertomalla omakohtaisia tarinoita opiskelupolun haasteista. Välillä me saamme niskaamme vihaa, kun puolustamme äitiyslakia ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Me olemme ylpeästi sosiaaliliberaaleja ja ihmisoikeuksien väsymättömiä puolustajia. Me olemme helsinkiläisiä, jyväskyläläisiä, turkulaisia, joensuulaisia ja muiden kaupunkien keskustalaisia. Meillä kaikilla on juuret jossain: me näemme Suomen kokonaisuutena.

Kannustan jokaista keskustaopiskelijaa harkitsemaan liittohallitukseen hakemista. Me olemme ketterä ja välitön organisaatio, jossa jokainen pääsee tekemään. Ja tekemistähän vaalivuonna riittää.

Kelien viiletessä myös itselleni on valjennut, että on aika päättää haenko viimeistä kautta Keskustaopiskelijoissa. Viime vuonna me päätimme Eemelin kanssa jo hakiessamme, että ottaisimme aktiivisen roolin varapuheenjohtajina, sillä eihän liiton johtoon haeta peukaloita pyörittelemään. Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtajuus onkin ollut melkoinen matka huippuineen ja kuoppineen. Joskus on patistettu flunssaa poteva puheenjohtaja petiin ja tuurattu puoluehallituksessa, usein on kirjoitettu kannanottoja ja blogeja, kerran prepattu puheenjohtajaa paneeliin EU-politiikasta, sekä kahlattu läpi erilaisia esityksiä ja tekstejä aina koulutuspolitiikasta budjettiriihiin. On sitä tultu myös hikoiltua nuorkeskustan muun johdon kanssa SuomiAreenalla 35-asteisessa lattiamajoituksessa, itketty maailmantuskaa poliittisten päätösten edessä ja hypitty onnesta onnistumisten hetkillä. Jos kuluvaa puheenjohtajistokautta pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi luottamus.

Kuka seisoo keskustalaisen vaalivoiton tiellä? 

Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtajuus ei ole itselleni mikään täyte luottamustoimien listalle. Mielestäni pestiin hakevan henkilön pitää sitoutua sataprosenttisesti ja tiedostaa kuormittavuus. Pienessä organisaatiossa jokaisen työpanos tarvitaan. Keskustan Opiskelijaliittoa tarvitaan tänä ja ensi vuonna kirittämään puoluetta kohti parempia lukuja: on totta, että kannatusluvut eivät ole lähelläkään edellisten eduskuntavaalien lukuja, ja moni keskustalainen vilkuilee jo opposition ovea. Vaaleja ei kuitenkaan olla vielä käyty, yhtään ääntä ei ole laskettu eikä hallituspaikkoja jaettu. Keskustalaisen vaalivoiton tiellä seisovat tällä hetkellä pahiten keskustalaiset itse. Jokaisen tulee heivata tappiomieliala olan yli ja katsoa tiukasti tulevaan, ja tässä työssä keskustaopiskelijat ovat avainasemassa. Koulutus, sosiaaliturvauudistus ja arvopolitiikan uusi tulo määrittävät tulevaa vaalikevättä.

Puolue tarvitsee tekijöitä moneen lähtöön

Keskustan Opiskelijaliitto on tuntunut kaikkein eniten siltä omalta poliittiselta kodilta puolueen sisällä, ja tuntuu että vuosi on liian lyhyt aika annettavaksi liikkeelle. Vaalityötä valmistellessa tahtoo olla myös toteuttamassa sitä. Koulutuspoliittisen ohjelman uudistustarvetta pohtiessa tahtoo olla myös uudistamassa sitä. Minä en ole se keskustalainen, joka urheasti lähtee ehdolle eri vaaleihin ja pyrkii kohti ministerin salkkua. Minä olen se keskustalainen, joka kirjoittaa ja korjaa tekstejä, tukee puheenjohtajaa taustatyöllä ja vapaa-ajan tärkeydestä muistuttelulla, ja perehtyy ajatuksen kanssa jokaiseen keskustaopiskelijoiden poliittiseen kannanottoon. Puolue tarvitsee meitä taustatyön tekijöitä, ja siksi haen Helsingin Keskustaopiskelijoiden tukemana Tampereen liittokokouksessa luottamusta jatkokaudelle varapuheenjohtajana.

Emmi Paajanen
Keskustan Opiskelijaliiton 1. varapuheenjohtaja

emmi.paajanen@keskustaopiskelijat.fi

Emmi Paajanen

Share the Post:

Related Posts

7555 X Kiitos

Keskustaopiskelijat ry haluaa onnitella jäsentensä hyvistä tuloksista! Eurovaalit ovat ohi ja keskusta säilytti kaksi paikkaansa. Pikaisen analyysin perusteella on kuitenkin

Read More