Matti Nivala: Teemmekö perheen perustamista tukevaa perhepolitiikkaa?

Sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Meillä on laadukas terveydenhuolto, turvalliset asuinympäristöt, maailman paras koulujärjestelmä ja valtio tukee lapsen syntymää. Kaikesta huolimatta Suomessa syntyvyys laskee ja lapsia hankitaan yhä myöhemmässä vaiheessa elämää.

Perhevapaauudistus oli merkittävä mahdollisuus, mutta se tällä kertaa se siirtyy tulevalle hallituskaudelle. Keskustaopiskelijoidenkin ajama opintotuen huoltajakorotus on kuitenkin merkittävä uudistus perheellisille opiskelijoille. Lisäksi tällä hallituskaudella on tehty helpotuksia adoption osalta. Tästä huolimatta tarvitaan edelleen keinoja parantaa perheen perustamisen edellytyksiä sekä syntyvyyttä.

Yksi merkittävä tekijä lykätä lapsen hankkimista on taloudellinen epävarmuus. Huoltajakorotus opiskelijoille auttaakin osaltaan opiskelijaperheiden asemaa. Tästä huolimatta esimerkiksi lapsilisää tulisi tarkastella uudelleen perheen perustamisen kynnyksen näkökulmasta. Jos korotetaan lapsilisää ensimmäisen lapsen osalta, niin madaltaako se kynnystä perustaa perhettä?

Toiseksi perheen perustamista lykätään opintojen ja pidemmän nuoruuden vuoksi yhä myöhemmälle iälle. Ristiriitaista tässä on se, että  ihminen on hedelmällisimmillään juuri 20 – 25 vuotiaana ja hedelmällisyys alkaa laskemaan keskimäärin 30 ikävuoden jälkeen. Näin ollen ratkaisuja täytyy yhä enemmän tehdä alle 30-vuotiaan näkökulmasta. Opintojen kehittäminen joustavampaan suuntaan on käynnissä, mutta tästä huolimatta tarvitaan vielä asennemuutosta. Opiskelijalla täytyy olla tervetullut olo tulla kampukselle – myös lapsen kanssa. Näin ollen korkeakouluissa tulee kehittää vielä tiloja ja asennetta lapsiystävällisempään suuntaan. Lisäksi perheellisten opiskelijoiden kohdalla olisi hyvä pohtia vaihtoehtoa suorittaa vähemmän opintopisteitä kuukaudessa saadakseen silti opintotukea kuten muut opiskelijat.

Suomessa elää ajatus siitä, että ensin pitää hankkia koulutus, vakituinen työ ja omakotitalo, jotta lapsi mahtuu elämään. Toisin sanoen lapselle halutaan mahdollisimman hyvä ja turvalliset olosuhteet syntyä ja kasvaa. Tämä on hyvä suunta ja näistä asioista on hyvä pitää kiinni. Tästä huolimatta yhteiskunnan tulee tukea iässä kuin iässä olevia vanhempia perheen perustamisessa.

Matti Nivala
liittohallituksen jäsen
Keskustan Opiskelijaliitto

Matti Nivala
Share the Post:

Related Posts

7555 X Kiitos

Keskustaopiskelijat ry haluaa onnitella jäsentensä hyvistä tuloksista! Eurovaalit ovat ohi ja keskusta säilytti kaksi paikkaansa. Pikaisen analyysin perusteella on kuitenkin

Read More