Emmi Paajanen: “Mitä, eikö opiskelija muka juo?”

Otsikon lause on heitto, johon Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja ja tradenomiopiskelija Auli törmäsi eräällä tapahtumalla tänä vuonna. Aulin kerrottua tapauksesta aloin pohtimaan, istuvatko stereotypiat opiskelijoiden alkoholinkäytöstä edelleenkin niin tiukassa, että raitista tai maltillisesti juovaa opiskelijaa kummastellaan, ja jopa painostetaan alkoholinkäyttöön?

Eiväthän stereotypiat toki täysin tyhjästä synny. Monen korkeakouluopiskelijan sosiaaliseen elämään kuuluu oleellisesti juhlat joissa nautitaan alkoholia: fuksiaiset, sitsit, vuosijuhlat ja opiskelijabileet. Välillä liikaakin: varmasti moni meistä muistaa ainakin yhden illan, kun meni hieman liian lujaa ja aamulla luennolla tukka oli kipeä.

Kuitenkin tutkimustulokset osoittavat stereotypiat liioitelluiksi. Kuuluisan sananlaskun mukaan ennen kaikki oli paremmin, mutta tässä tapauksessa asiat ovat todellakin paremmin nykyään. Vuonna 2016 julkaistun Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (KOTT) mukaan 73% naisista ja 57% miehistä sijoittui turvallisen alkoholinkäytön alueelle, ja raittiiden yliopisto-opiskelijoiden osuus on kaksinkertaistunut vuodesta 2000. Vaikka tutkimustulokset osoittavat, että alkoholinkäyttö on vähentynyt etenkin korkeakouluissa opiskelevilla miehillä, myös huolestuttavia piirteitä löytyy edelleen. Ammattikorkeakouluopiskelijat käyttävät enemmän alkoholia kuin yliopisto-opiskelijat, ja yksittäinen eniten alkoholia käyttävä ryhmä on ammattikorkeakoulujen miespuoliset opiskelijat. Kuitenkin isossa kuvassa opiskelijoiden liiallinen alkoholinkäyttö on vähentynyt.

Palataan stereotypioihin ja painostukseen. KOTT:n mukaan 17% kaikista korkeakouluopiskelijoista on kokenut joutuneensa kaverien painostuksen vuoksi käyttämään enemmän alkoholia kuin itse tahtoisi. Puolet vastaajista koki, että alkoholittoman vaihtoehdon valinta herättää huomiota kaveriporukassa. Itse kuulun siihen ryhmään korkeakouluopiskelijoita, jotka käyttävät alkoholia maltillisesti. Juon harvoin enempää kuin muutaman lasin, ja väkeviin en koske ollenkaan. Vuosijuhlilla vieruskaverini ovat saaneet jo monia vuosia kumota shottini puolestani, ja opiskelijajuhlien jatkot olen kiertänyt kaukaa jo pitkään. Olenko joutunut kokemaan painostusta vähäisen alkoholinkäyttöni vuoksi?

Suora ja rehellinen vastaus: olen. Opiskelijayhdistyksessä toimiessani etenkin alumnit ja toiminnassa pidempään olleet kuittailivat (toki omasta mielestään hyvässä hengessä), että “Jallua pitää juoda ja aina meillä on juotu”. Yhden tähden! Opiskelijakunnan puheenjohtajana toimiessani kävin usein luottamushenkilöiden kanssa keskustelua siitä, että opiskelijakunnan toimijat eivät saa kannustaa opiskelijoita alkoholin käyttöön, ja että omaakin alkoholin kulutusta olisi syytä vahtia edustaessaan opiskelijakuntaa. Asiasta oltiin onneksi monessa kohtaa yksimielisiä, mutta valehtelisin jos väittäisin, että linjaus ei olisi herättänyt närää osassa toimijoita. Opiskelijaristeilyillä hyteissä kiertävät jallupullot (yhden tähden!), ja hörpystä kieltäytyvä saa usein buuauksia osakseen. Monta kertaa olen valehdellut olevani lääkekuurilla välttääkseni juomisen.

Mikä kuviossa siis mättää? Stereotypiaa haalareissa rellestävästä humalaisesta opiskelijasta viljellään edelleen, mutta todellisuus on toinen. Korkeakouluopiskelijoiden alkoholinkäyttö on tutkitusti vähentynyt, mutta juomattomuus herättää edelleen huomiota opiskelijoiden keskuudessa. Tahdon kysyä jokaiselta: oletko joskus kummastellut tuttusi juomattomuutta? Oletko joskus vitsaillut siitä ääneen? Oletko joskus kannustanut tai painostanut jotakuta juomaan? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, kysy itseltäsi seuraava kysymys: mitä outoa juomattomuudessa on, ja mikä kulttuurissamme tekee juomisen sosiaalisesti hyväksyttävämmäksi kuin raittiuden? Totuus kuitenkin on, että alkoholi ei ole mikään terveysjuoma. Se voi aiheuttaa muun muassa riippuvuutta ja painonhallintaongelmia, vaikuttaa unen laatuun, tehdä hallaa sisäelimille ja se osaltaan aiheuttaa lukemattomia sosiaalisia ongelmia.

Vastaus otsikon kysymykseen on, että ei, opiskelija ei välttämättä juo. Tai jos juo, hän saattaa tehdä sen harkiten ja kohtuuden nimissä. Juomattomuuden pitäisi olla sosiaalisesti vähintään yhtä hyväksytty vaihtoehto kuin juomisen, ja me jokainen voimme vaikuttaa siihen. Ihan ensimmäisenä täytyy ainoastaan tarkistaa oma asenne.

Emmi Paajanen
1. varapuheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto

 

Emmi Paajanen

 

 

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More