Keskustaopiskelijat: Opintorahan korotus tulorajapopulismin edelle

Keskustaopiskelijat tyrmää opintorahasta vastaavan kulttuuriministeri Sampo Terhon tulorajapopulismin. Ministeri kertoo olevansa valmis luopumaan kokonaan opintotuen tulorajoista. Perusteluna ajattelulleen Terho käytti Palkasaajien tutkimuslaitoksen julkaisemaa raporttia opintotuen tulorajoista.

“Tutkimuslaitoksen raportti on valitettavasti perusteiltaan vajavainen. Raportin laatijat eivät huomioineet lainkaan sitä, että tulorajojen poisto tai huomattava nostaminen johtaisi myös opintorahaa saavien opiskelijoiden määrän kasvuun ja sitä kautta valtion menojen nousuun”, huomauttaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen.

Keskustaopiskelijat pitää tehtyä selvitystä kokonaisuutena tarpeellisena, mutta haluaa muistuttaa opintotuen roolista opiskelijan sosiaaliturvana. Sen on ensisijaisesti mahdollistettava päätoiminen opiskelu, ei toimia bonuksena päätoimisesti työskenteleville opiskelijoille. Nyt olisi ennemmin panostettava opintorahan korottamiseen, ja toissijaisesti koko opintotuen tulorajajärjestelmän uudistamiseen.

“Moni opiskelija haluaa rahoittaa opintojaan töissä käymällä mieluummin kuin opintolainaa nostamalla. Opintojen ja työn yhteensovittaminen on oltava mahdollista, ja ajatus tulorajojen nostamisesta on täten varteenotettava. Nyt tarvitaan kuitenkin priorisointia, kenelle eurot ensisijaisesti kohdennetaan”, linjaa puheenjohtaja Piiparinen.

“Nykyinen tulorajajärjestelmä on rakenteeltaan auttamattoman vanhanaikainen ja lannistava riippumatta itse tulorajan suuruudesta. Ensi vaalikaudella on viipymättä aloitettava reaaliaikaiseen tuloseurantaan perustuva uudistustyö. Tämä vapauttaisi opiskelijat lannistavasta byrokratiasta, mutta mahdollistaisi edelleen opintotuen kehittämisen opiskelijoiden sosiaaliturvana”, Piiparinen täsmentää.

Keskustaopiskelijoiden tavoite on saada opiskelijat perustulon piiriin sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa.

Lisätietoja:

Auli Piiparinen
Puheenjohtaja
Keskustaopiskelijat

+358 50 3897 260
auli.piiparinen@keskustaopiskelijat.fi

Auli Piiparinen

 

Jaa tämä artikkeli