Nuorkeskustan Mäkeläinen ja Piiparinen: Kouluväkivallasta puhuttava sen oikealla nimellä

Koulukiusaaminen vaikutukset ovat jälleen näkyneet uutena surullisena tragediana Suomen historiassa. Keskustanuorten ja Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajat tuomitsevat jyrkästi koulukiusaamisen, ja vaativat, että aihe otetaan viimein tosissaan. On uskallettava puhua kouluväkivallasta koulukiusaamisen sijaan.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan koulukiusaamisen määrä on laskenut viime vuosina, mutta edelleen 25 prosenttia kyselyyn vastanneista on kokenut kiusaamista koulupolkunsa aikana. THL:n kysely pureutui ensimmäistä kertaa myös koululaisten ja nuorten opiskelijoiden kokemaan fyysiseen väkivaltaan. Vastaajista 17 prosenttia on kokenut sen uhkaa vuoden aikana.

 

“Sivistys-Suomessa kenenkään koulupolku ei saa murtua koulukiusaamisen takia. Riittävät resurssit sekä lasten että nuorten mielenterveyspalveluihin on löydyttävä. Jokainen prosentti kiusaamistilastoissa on liikaa“, tuomitsee Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.


“On yhteiskunnallemme kestämätöntä, kuinka vuodesta toiseen osaa kiusaamistapauksista vähätellään. Väkivalta on aina väärin tapahtuipa se koulussa, kotona tai kadulla kulkiessa ja olipa se henkistä tai fyysistä. Nyt on aika puhua kiusaamisesta sen oikealle nimellä – väkivaltana”, painottaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen.

 

Nuorkeskustan johtajat ovat erityisen huolissaan henkisen väkivallan roolista koulumaailmassa. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvat syrjintä ja haukkuminen eivät katso aikaa tai paikkaa. Lapset ovat koko peruskouluaikansa kasvun ja kehityksen kriittisessä vaiheessa, jolloin on erityisen helppo tehdä pysyvää vahinkoa ihmisen psyykelle.

 

“Fyysisen kouluväkivallan puolella muodot ovat usein samoja, jotka aikuisten maailmassa ovat johtaneet aina lievistä törkeisiin pahoinpitelysyytteisiin ja lähestysmiskieltojen langettamisiin. Lasten henkinen väkivalta voi olla kovaa ja jyrkkää, ja aikuisten maailmassa samankaltaisista tapahtumista saatettaisiin puhua esimerkiksi kunnianloukkauksina. Väkivallan seuraukset ovat kauaskantoisia”, Mäkeläinen huomauttaa.

 

Vaikka rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15-vuoden iässä, on jo sitä ennen tapahtuneista teoista uskallettava puhua kiusaamisen vakavuuden takia väkivaltana.

 

“Kouluväkivalta on äärimmäinen uhka sukupolvien terveydelle. Vaieta ei voi myöskään korkeakouluissa tai työelämässä tapahtuvasta kiusaamisesta. Tälle kaikelle on tultava loppu”, päättää Piiparinen.

 

Lisätietoja:

Suvi Mäkeläinen ja Auli Piiparinen.

Auli Piiparinen

puheenjohtaja

Keskustaopiskelijat

 

+358 50 3897 260

auli.piiparinen@keskustaopiskelijat.fi

Suvi Mäkeläinen

puheenjohtaja

Keskustanuoret 


+358 50 384 6820

suvi.makelainen@keskustanuoret.fi

Jaa tämä artikkeli