Keskustaopiskelijat: Saamenkielisten kiintiöpaikkajärjestelmän poistaminen on vääryys!

Keskustaopiskelijat vaatii Lapin yliopistoa kumoamaan päätöksensä poistaa saamenkielinen kiintiöpaikkajärjestelmä (YLE 20.1.2020). Saamenkielisten kiintiöpaikkajärjestelmän lakkauttaminen on käsittämätön ja sarjassaan 2000-luvun pahimpia loukkauksia pohjoisen alueen alkuperäisväestön oikeuksiin. Kiintiöiden poistaminen heikentää saamenkielisten pääsemistä korkeakoulutuksen pariin, etenkin niiden jotka ovat käyneet koulunsa suomen sijaan saameksi.

Keskustaopiskelijat näkee, että saamenkieliset kiintiöpaikat tulisi säilyttää, koska saamenkielisiä ammattilaisia tarvitaan jatkossakin. Kielilain mukaan saamenkielisillä on oikeus saada tarvittaessa esimerkiksi oikeusapua omalla äidinkielellään.

“Tällä hetkellä liian moni saamenkielinen lapsi jää ilman kielilain mukaista opetusta omalla äidinkielellään huutavan opettajapulan vuoksi, jopa saamelaisalueilla. Kiintiöiden poisto ei todellakaan edesauta ongelman ratkaisua”, Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Miriam Putula summaa.

“Lapin yliopiston on muistettava roolinsa Euroopan unionin pohjoisimpana yliopistona ja arktisen alueen asiantuntijana. Lapin yliopisto on kouluttanut koko historiansa ajan pohjoiselle alueelle osaajia erilaisiin asiantuntijatehtäviin”, muistuttaa Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Janne Mäkinen.

Keskustaopiskelijat vaativatkin, että kiintiöt säilytetään ja niitä kehitetään. Kiintiöiden poistaminen niiden vähäisen käytön vuoksi ei ole rakentava argumentti. Sen sijaan kiintiöiden vähäinen käyttö tulisi nähdä perusteluna niiden markkinoinnin kehittämiselle.

Lisätietoja:

Miriam Putula

Puheenjohtaja

Keskustaopiskelijat

050 389 7260

Jaa tämä artikkeli