Oulun Keskustaopiskelijat: Lisää biotalouden ammattilaisten koulutusta Oulun yliopistoon

Oulun Keskustaopiskelijat iloitsee Kemiin tulevasta biotuotetehtaasta.

Kyseessä on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,6 miljardia euroa. Tehdas tulee työllistämään Suomessa noin 2 500 ihmistä ja sen merkitys Suomen viennille tulee olemaan suuri.

Jotta tällainen tehdas voi pyöriä, siellä täytyy olla tekniikan ja biomateriaalien ammattilaisia nyt ja tulevaisuudessa.

Oulun Keskustaopiskelijat vaatii lisää rahaa ja satsauksia Oulun yliopiston prosessitekniikan, biologian ja kemian koulutuksiin sekä näiden alojen kehittämiseen ja tutkimukseen.

Oulun Keskustaopiskelijat haluaa erityisesti kehittää erikoistumissuuntia, jotka keskittyvät biotuotteisiin. Tällä tavalla saadaan osaajia biotuotteiden valmistukseen, suunnitteluun ja kehitykseen.

– Esimerkiksi kuitu- ja partikkelitekniikka keskittyy selluloosatutkimukseen, jonka avulla voidaan valmistaa uusia biomateriaaleja kuten nanopapereita, tekstiilejä ja filmimateriaaleja. Kemiallisessa prosessitekniikassa taas kehitetään esimerkiksi biopolttoaineita, Oulun Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Olga Oinas-Panuma toteaa.

– Oulun yliopistossa prosessitekniikkaan otetaan vuosittain sisään 90 uutta opiskelijaa, hyvällä opetuksella heistä saadaan hiottua kultakimpaleita biotalouden pariin, hän jatkaa.

Oulun Keskustaopiskelijat haaveilee tulevaisuuden bio-Suomesta, johon Oulussa koulutetaan osaajia. Puusta voi tehdä mitä vain.

– Mikä onkaan kestävämpää, kuin puusta tehdyt kalsarit, leninki tai ruokapakkaus, Oinas-Panuma iloitsee.

Oulun Keskustaopiskelijat muistuttaa, että etäopiskelujen lisääntymisen ansiosta yhteistyö eri yliopistojen välillä on mahdollista. Järjestö näkee, että Oulussa opiskeltavan biologian sekä Joensuussa ja Helsingissä opiskeltavien metsätieteiden välille kannattaisi rakentaa enemmän yhteistyötä.

– Nämä alat tukevat toisiaan erityisesti, kun puhutaan biotaloudesta.

Jaa tämä artikkeli