Keskustanuoret ja Keskustaopiskelijat: Aloite kouluväkivallan kirjaamisesta rikoslakiin etenee eduskunnan käsittelyyn

Keskustanuorten ja Keskustaopiskelijoiden kannattama kansalaisaloite kouluväkivallan kirjaamisesta rikoslakiin on etenemässä eduskunnan käsittelyyn. Aloite ylitti vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan sunnuntai-iltana 14.3. Tällä lainsäädäntömuutoksella entisestään vahvistettaisiin lasten ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten velvollisuutta puuttua kouluväkivaltaan.

”Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla oikeus turvalliseen koulupäivään. Kouluväkivallan kirjaaminen rikoslakiin ei yksistään riitä, mutta se olisi vahva viesti siitä, että kouluväkivaltaan on puututtava”, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen toteaa.

Aloitteessa ei ole myöskään unohdettu ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin kouluväkivallan kirjaaminen rikoslakiin. Varhainen puuttuminen ja kiusaamisen seulonta ovat olennaisia asioita. Näihin ennaltaehkäiseviin toimiin hallitus on jo esittänytkin lisäresursseja. Ennaltaehkäisevät toimet eivät kuitenkaan yksistään riitä korjaamaan tämän hetken tilannetta.

”Olemme joutuneet mediasta lukemaan traagisista tapauksista liittyen kouluväkivaltaan. Yksikin tapaus on liikaa. Suomessa on huolehdittava, ettei kenenkään koulupolulla ole kouluväkivaltaa. Suurin este oppimiselle on pelko”, Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Eveliina Leskelä kiteyttää

”On aika lopettaa koulukiusaamisesta puhuminen, ja puhua asioista niiden oikealla nimellä. Monesti kiusaamistapaukset täyttävät henkisen tai fyysisen väkivallan tunnusmerkistöt. Kärsin itse kouluväkivallasta ala- ja yläkoulussa, samaa kohtaloa en halua kenellekään. Tämä kansalaisaloite on yksi askel oikeaan suuntaan”, Miriam Putula, yksi aloitteen vastuuhenkilöistä, sanoittaa tuntojaan. Putula toimi vuonna 2020 Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajana.

Nyt on tärkeää vaikuttaa siihen, että aloitteen eduskuntakäsittelyn lopputulemana on kouluväkivallan kirjaaminen rikoslakiin. Tämän osalta 30. maaliskuuta tullaan järjestämään aktiivisten kansalaisten toimesta virtuaalimielenosoitus, jossa jokainen suomalainen voi osoittaa vastustavansa kouluväkivaltaa.

Myös Markkanen ja Leskelä ovat olleet laatimassa alkuperäistä aloitetta. Muut aloitteen vastuuhenkilöt ovat Kaisa Oinas-Panuma, Henna Takatalo ja Janne Mäkinen.

Lisätiedot:

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja
+358 50 384 6820
hanna.markkanen(a)keskustanuoret.fi

Eveliina Leskelä
Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja
+358 50 3897260
eveliina.leskela(a)keskustaopiskelijat.fi

Miriam Putula
+358 40 7606340

Jaa tämä artikkeli