Keskustaopiskelijoiden liittokokous: Kotikampuslisä etäopiskelijoille

Koronan vauhdittama siirtyminen kohti etäopiskelupainotteista korkeakoulumaailmaa on Keskustaopiskelijoiden mielestä tosiasia.

Opiskelijoiden taloudelliset tukijärjestelmät ovat kuitenkin jääneet tässä suhteessa kehityksestä jälkeen. Palkansaaja voi vähentää verotuksessa etätyöstä aiheutuvat kulut, mutta opiskelijaa verovähennyksetkään eivät huomio. Opiskelijan on taas etäopintojen vaatima lisätila, mikrofonit, verkkokamerat ja muu laitteisto on maksettava kokonaan omasta pussistaan.

Keskustaopiskelijoiden liittokokous esittää, että etäopiskelijoita ja etäopiskelun tukemista varten ryhdytään valmistelemaan tukijärjestelmää jolla kompensoitaisiin etäopiskelusta syntyviä kustannuksia opiskelijoille. Kompensaatio olisi kädenojennus erityisesti haja-asutusalueilta käsin opintoja suorittaville opiskelijoille.

“Kompensaatio edistää ekologisuutta ja vähentää ylimääräistä saastuttavaa liikkumista kodin ja korkeakoulukampuksen välillä. Olisi ihme, mikäli vihreät vastustaisivat hiilipäästöjä vähentävää kompensaatiota”, linjaa Keskustaopiskelijoiden vuoden 2022 puheenjohtaja Arttu Laaksonen.

Liittokokouksen mielestä järjestelmä voisi olla nykyisen etätyöstä saatavan työtulovähennyksen kaltainen. Niillä opiskelijoilla joilla verotettava tulo ei riittäisi täysimääräiseen verovähennykseen, niin heille kotikampuslisä maksettaisiin negatiivisen tuloveron muodossa rahana.

Jaa tämä artikkeli