Aluevaaliblogi: Opiskelija – äänestä palveluidesi turvaamiseksi!

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto on ollut viime vuosina murroksessa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on palvellut yliopisto-opiskelijoita pitkään, kun taas ammattikorkeakouluopiskelijat ovat olleet vaihtelevien kuntien järjestämien terveydenhuollon palveluiden parissa. Vuoden 2021 alussa asiaan tuli kuitenkin muutos ja myös ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyivät YTHS:n piiriin. Muutos on laajentanut YTHS:n toimintaa valtavasti ammattikorkeakoulujen sijaitessa laajemmalla, kuin yliopistojen, ja osa YTHS:n palveluista järjestetäänkin nykyään omilla toimipisteillä ja osa ostopalveluina muilta palveluntarjoajilta.

Muutoksen myötä YTHS:n palvelut ovat muuttuneet, ja erikoissairaanhoidon palveluihin siirrytäänkin nykyään lähetteellä eteenpäin YTHS:n tuottaessa vain perusterveydenhuollon palveluita. Hyvinvointialueilla on siis otettava huomioon myös tämä palikka, joka monella voi jäädä helposti unohduksiin, tai mistä monella ei ole edes tarvittavan kattavaa tietoa.

Uudistuksen myötä uusien aluevaltuutettujen on oltava tarpeeksi tietoisia myös YTHS:n palveluista, ettei niiden ajatella olevan kattavampia kuin ne ovat, tai etteivät ne unohdu kaiken muun muutoksen keskellä. Opiskelijoiden pääsy erikoissairaanhoidon pariin on pystyttävä turvaamaan myös muutosten keskellä, ja hoitopolkujen on pysyttävä yhtä toimivina, tai jopa toimivampana jatkossa.

Haluankin kannustaa opiskelijoita äänestämään vielä näin viimeisen ennakkoäänestyspäivän aikana. Muistakaa, että YTHS ei ole erillinen palikka sotepalveluiden viidakossa, vaan aktiivisessa yhteydessä myös muihin terveydenhuollon palveluihin. Tänään ja tulevana sunnuntaina on meidän paikkamme turvata opiskelijan sujuvat hoitopolut tarvittavaan sairaanhoitoon jatkossakin – sinulle, minulle ja meille.

Olivia Löytänen
Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden 1. varapuheenjohtaja.

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyy tänään 18.1. Vaalien varsinainen vaalipäivä on tämän viikon sunnuntaina 23. tammikuuta. Lue lisää vaaleista keskusta.fi/aluevaalit tai vaalit.fi/aluevaalit.

 

Share the Post:

Related Posts

7555 X Kiitos

Keskustaopiskelijat ry haluaa onnitella jäsentensä hyvistä tuloksista! Eurovaalit ovat ohi ja keskusta säilytti kaksi paikkaansa. Pikaisen analyysin perusteella on kuitenkin

Read More