Opiskelijajärjestöt: Suomen on luotava Students at Risk -apurahajärjestelmä sotaa pakeneville opiskelijoille

Me allekirjoittaneet opiskelijajärjestöt vaadimme Suomelta nopeita ja kattavia toimia Ukrainan sotaa pakenevien opiskelijoiden auttamiseksi. Kannustamme kehittämään ja vakiinnuttamaan kansallisen Students at Risk -apurahajärjestelmän, jonka avulla autetaan väkivaltaa ja vainoa pakenevia opiskelijoita. Pitkällä aikavälillä järjestelmä tulee ulottaa muihinkin vainoa pakeneviin opiskelijoihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on keskiviikkona 9.3. ilmoittanut valmistelevansa toimia Ukrainan sotaa pakenevien opiskelijoiden ja yliopistojen tutkimushenkilökunnan auttamiseksi. Samaan aikaan suomalaiset korkeakoulut ovat tiedottaneet varautuvansa vastaanottamaan jopa 2000 ukrainalaista opiskelijaa.

Apurahajärjestelmän avulla hädässä olevat sotaa pakenevat opiskelijat voivat jatkaa opintojaan Suomessa. Samantyyppinen järjestelmä on jo olemassa esimerkiksi Norjassa. On luotava kansallinen järjestelmä, jolla katetaan opiskelijoiden lukukausimaksut ja lisäksi elinkustannusapuraha, joka mahdollistaa elämisen Suomessa.

Toimet järjestelmän käynnistämiseksi on aloitettava välittömästi. Opiskelijajärjestöt ovat saaneet lukuisia yhteydenottoja erilaisissa tilanteissa olevilta Ukrainasta paenneilta opiskelijoilta. Osa heistä on jo saapunut Suomeen ja he haluaisivat jatkaa opintojaan mahdollisimman pian.

“Suomalaisen korkeakouluyhteisön on kannettava vastuunsa opiskelijoista ja kansainvälisen tiedeyhteisön jäsenistä kriisin keskellä. Sivistystä ja ihmisoikeuksia on puolustettava vaikeissakin tilanteissa”, puheenjohtajat painottavat.

Tavoitteenamme on auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia, kääntämättä selkää venäläistaustaisille korkeakouluyhteisön jäsenille. Yksittäisten opiskelijoiden syyllistäminen ei ole millään muotoa hyväksyttävää. Rasismille ja syrjinnälle ei tule antaa sijaa.

Lisätietoja antavat

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja
Konstantin Kouzmitchev
044 906 5007

Suomen opiskelijakuntien liiton puheenjohtaja
Emmi Lainpelto
050 389 1000

Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja
Veera Nyfors
0405119370

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja
Markus Wright
0445449106

Demariopiskelijoiden puheenjohtaja
Timo Keisala
045 1129299

KD Nuorten puheenjohtaja
Ami Rinta-Valkama
040 753 5076

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja
Arttu Laaksonen
050 389 7260

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
Nea Nättinen
0409688001

RKP-nuorten puheenjohtaja
Frida Sigfrids
040 5910874

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
Selmi Holopainen
p. 045 805 2415

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajat
Jami Haavisto ja Peppi Seppälä
050 918 9158 // 040 721 7912

Jaa tämä artikkeli