Puoluekokousblogi: Opiskelija on laumaeläin 

Keskustaopiskelijat esittää Keskustan puoluekokoukselle, että yleisen asumistuen ruokakuntakohtaisuus tulee poistaa opiskelijoilta. 

Moni opiskelija miettii, uskaltaako muuttaa puolison tai edes ystävän kanssa samaan asuntoon tukien menetyksen pelossa. Samaan aikaan opiskelijoiden yksinäisyys on suurta, jaksaminen on koetuksella ja mielenterveysongelmat kasvavat. 

Asumistuen ruokakuntakohtaisuudessa on kaksi pääasiallista ongelmaa. Ensinnäkin kämppäkaverit tulkitaan helposti avopuolisoiksi, vaikka nämä eivät osallistuisi keskinäisten kulujen maksamiseen millään tavalla, jolloin Kelan olettamia taloudellisia hyötyjä yhdessä asumisesta ei synny. Toinen ongelma on hyvin perustavanlaatuinen ajatus siitä, että parisuhteessa toinen elättää kumppanin. Opiskelijoita ei kuitenkaan pitäisi pakottaa taloudelliseen riippuvuuteen, vaikka vuokrasopimus olisikin yhteinen. 

Asumistukijärjestelmän ruokakuntakohtaisuuden tarkoitus on hyvä. Siinä on pyritty varmistamaan, että myös yksin asuva tulee toimeen. Sen toteutus kuitenkin ajaa opiskelijoita erilleen ja tuo lisää epävarmuutta toimeentulosta. Se vähentää yhteisöllisyyttä, lisää suhteiden epätasa-arvoa ja asettaa opiskelijoita eriarvoiseen asemaan. Annetaan opiskelijoiden toteuttaa lajityypillistä käytöstään ja muodostaa laumoja ilman suurta taloudellista taakkaa. Siksi Keskustaopiskelijat haluavat räjäyttää asumistuen ruokakuntakohtaisuuden opiskelijoilta historiaan.

Venla Luttinen
Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden liittohallituksen jäsen.  

 

***
Puoluekokousblogissa suuntana on Keskustan puoluekokous: blogiteksteissä esitellään Keskustaopiskelijoiden puoluekokousaloitteita. Keskustan puoluekokous pidetään Lappeenrannassa 10.-12. kesäkuuta.

 

Jaa tämä artikkeli