Ei lukukausimaksuille, ei lakkautuksille!

Korkeakoulut, nämä meidän valtiomme peruskivet, jotka sivistävät ja työllistävät kansaamme ovat joutuneet tikun nokkaan viimeaikaisissa keskusteluissa. Etenkin oikeiston suunnalta on tullut ideoita koulutuksesta leikkaamisesta. Tosi on, Suomen talous velkaantuu, joten jostain täytyy kiristää. Se kohde ei saa olla koulutus. Nuorissa opiskelijoissa on nykyisyys ja tulevaisuus. Myöskään lukukausimaksut eivät ole vaihtoehto koulutuksen järjestämiseen. Entistä kalliimpi korkeakoulutus eriarvoistaisi kansalaisia, heikompiosaiset jättäisivät todennäköisemmin kouluttautumatta tai he velkaantuisivat opiskeluaikana kohtuuttomasti.

Koulutuksesta leikkaaminen on Suomen tuottavuuden leikkaamista. Me tarvitsemme hyvän koulutuksen saaneita ihmisiä edistämään Suomen vientiä ulkomaille. Suomen vientiä kasvattamalla saamme Suomen talouden nousuun. Koulutuksesta leikkaaminen vähentää suomalaisten osaamista, se on loppujen lopuksi tappiollista toimintaa. Ilman kouluttautumista Ihmisten sivistys kärsii ja ihmiset eristäytyvät ympärillä olevasta elämästä. Tästä seuraisi kuluja mielenterveys- ja kuntoutushoitoon. Siitä seuraisi menoja, mutta myös menetettyjä tuloja. Leikkaaminen edistäisi sosiaalisia ongelmia nuorille ja taloudellisia ongelmia sekä nuorille että Suomen valtiolle. 

Oikeiston suunnalta on tullut ideoita myöskin korkeakoulujen lakkauttamisesta. Motiivina heillä ovat olleet säästötoimet. Tässä on vain se ongelma, että koulujen lakkauttaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa pitkällä aikavälillä. Korkeakoulujen lakkauttaminen heikentää merkittävästi myös niiden saavutettavuutta koko Suomen laajuisesti. Keskustaopiskelijat ovat ajaneet vahvasti opiskelijoiden asiaa ja Keskustaopiskelijat pitävät kiinni jokaisen maakunnan korkeakouluista. Korkeakoulujen sijainnilla on merkittävä vaikutus ympäröivään yritysympäristöön. Korkeakoulujen ja yritysten välisellä yhteistyöllä yritysten tuottavuus kasvaa ja ihmisten työllisyys kasvaa.

 

Tatu Pernu

Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden liittohallituksen jäsen

 

Lue keskustaopiskelijoiden vaaliohjelma täältä!

Share the Post:

Related Posts

7555 X Kiitos

Keskustaopiskelijat ry haluaa onnitella jäsentensä hyvistä tuloksista! Eurovaalit ovat ohi ja keskusta säilytti kaksi paikkaansa. Pikaisen analyysin perusteella on kuitenkin

Read More