Opiskelijat ansaitsevat paremman toimeentulon

Opiskelijoiden toimeentulo on riittämätöntä tällä hetkellä. Liian moni opiskelija elää köyhyysrajan alapuolella, ottaa tuhansia euroja velkaa elinkustannusten kattamiseksi tai rahoittaa opintojaan käymällä töissä. Kaiken lisäksi valtiovarainministeriö on juuri esittänyt opintotuen ja asumistuen leikkaamista sekä lukukausimaksuja, mitkä kurjistaisivat entisestään tilannetta. Ovatko opiskelijat tosiaankin toisen luokan kansalaisia?

Erinäisten leikkausten myötä opintorahan ostovoima on laskenut 150 eurolla viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Samalla opintolainojen määrä on suorastaan räjähtänyt, ja valmistumisen jälkeen velkaa voi olla kymmeniä tuhansia euroja. Vaihtoehtoisesti opiskelijat käyvät opintojensa ohella töissä, mikä hidastaa opintojen etenemistä.

On selvää, että opintotuki ja sosiaaliturva yleensäkin tarvitsevat kokonaisuudistusta. Keskustaopiskelijoiden mielestä tämän uudistuksen lähtökohtana tulee olla vastikkeeton perustulo, jonka tason täytyy olla riittävä toimeentulon takaamiseksi. Kenenkään ei pidä joutua ottamaan velkaa tai tekemään ylimääräistä työtä pelkästään tavanomaisia elinkustannuksia varten.

On hyvä asia, että moniin koulutusohjelmiin sisältyy työharjoitteluja. Kuitenkin monesti nämä harjoittelut ovat palkattomia, mikä on täysin käsittämätöntä. Yritykset hyödyntävät opiskelijoita halpatyövoimana ja samalla opiskelijoille itselleen voi aiheutua ylimääräisiä kustannuksia työssäkäynnistä. Siksi kaikkien opintoihin liittyvien työharjoittelujen tulee olla opiskelijoille palkallisia.

Keskustaopiskelijat vaatii, että opiskelijoille taataan riittävä toimeentulo ilman velanottoa tai työssäkäyntiä. Suomesta ei saa tulla luokkayhteiskuntaa, jossa opiskelu on mahdotonta ilman merkittävää varallisuutta tai tuhansien eurojen velkavankeutta.

 

Mikko Miettinen

Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden liittohallituksen jäsen

 

Lue keskustaopiskelijoiden vaaliohjelma täältä!

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More