Koulutuksen erityissuojelua opiskelijoiden kukkarolla?

lompakko, keskustaopiskelijat

Vaalien alla useat hallituspuolueet lupasivat vuorotellen, ettei koulutuksesta leikata. Valitettavasti koulutuksen erityissuojelu taisi olla pelkkää juhlapuhetta. Keskustaopiskelijat haluaa muistuttaa, että osaaminen ja sivistys ovat valtiomme tulevaisuuden kannalta asioita, joiden arvoa ei voi määrittää rahassa – etenkään opiskelijoiden lompakosta.

Hallitusohjelmassa todetaan, että jokaisella on taustasta ja varallisuudesta riippumatta tasa-arvoiset mahdollisuudet kouluttautua ja tavoitella unelmiaan. Avoimen korkeakoulun maksujen nostaminen eriarvoistaa suomalaisia opiskelijoita entisestään, ja tälläkin hetkellä se on väylä korkeakouluun vain osalle väestöstä. Maksujen nostamisen myötä se on mahdollista entistä harvemmalle.

”Hakeutumisen korkeakouluun tulee olla yhdenvertaista jokaiselle halukkaalle. Avoimen väylän kautta valittavien määrän jatkuvasti noustessa, ja samalla maksujen kasvaessa tämä tavoite ei toteudu, ja avoimen väylästä tulee entistä harvinaisempaa herkkua vain hyväosaisille. Tätä keskustaopiskelijat eivät voi hyväksyä”, huomauttaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Olivia Löytänen.

Suomen vakava työvoimapula tunnistetaan hallitusohjelmassa, ja kansainväliseen rekrytointiin halutaan panostaa. Keskustaopiskelijat näkee kansainvälisten osaajien ja opiskelijoiden tavoittelun ristiriidassa sen kanssa, että tavoitteena on kulkea kohti EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten maiden opiskelijoiden lukukausimaksujen täyskatteellisuutta.

”On ongelmallista että samaan aikaan halutaan, ja etenkin tarvitaan kansainvälisiä osaajia Suomeen, mutta koulutus halutaan kustantaa täysin heidän lompakostaan. Täyskatteelliset lukukausimaksut asettavat esteitä ja eriarvoistavat kansainvälisiä osaajia entisestään”, tuhahtaa Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Lassi Oikkonen.

Uusi hallitusohjelma on täynnä kirjauksia koulutuksen kehittämisestä ja edistämisestä. Nähtäväksi jää, mitä nämä lopulta tarkoittavat – toivottavasti eivät ainakaan lisäleikkauksia käärittynä kauniiksi sanoiksi. 

 

Lisätietoja

Olivia Löytänen

olivia.loytanen@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli