Vedittekö opiskelijoita höplästä, hallitus?

otsikko

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ennen eduskuntavaaleja tekemästä kyselystä käy ilmi, että hallituspuolueista Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja RKP kannattivat ennen vaaleja opintorahan korottamista tulevalla hallituskaudella. Tuntuu siis ristiriitaiselta, että nyt jo ensimmäiseen budjettiriiheen tuodaan opintorahan indeksijäädytykset. Kaiken lisäksi hallituksen tapa tuoda esitykset eduskuntaan ilman kunnollisia vaikutusarvioita on suorastaan röyhkeä. 

”Opiskelijat taidettiin heittää bussin alle. Sääliksi käy niitä opiskelijoita, jotka ostivat Orpon, Henrikssonin ja Essayahin puheet siitä, että opiskelijoiden toimeentulo turvataan. Äänet näyttivät kelpaavan, mutta edunajaminen ei taida kiinnostaa”, linjaa keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Olivia Löytänen.

Opiskelijoille ei valitettavasti haluttu avata tarkemmin budjettiriihessä sovittuja asumistuen leikkauksia – niinkuin ei oikein mitään muitakaan ikäviä päätöksiä. Hallitusohjelmassa mainitut tukialueiden yhdistämiset ja suuret säästötavoitteet asumistukeen ovat kuitenkin hyvin todennäköisesti tapahtumassa. Opiskelijoiden toimeentulosta asumistuki kattaa suuren osan, ja monella opiskelijalla onkin nyt aiheellinen huoli: riittääkö toimeentuloni? 

Ymmärrämme valtiontalouden vaikean tilan, ja sen että sopeutustoimia on pakko tehdä. On kuitenkin arvovalinta, mistä leikataan ja toisaalta mihin panostetaan. 

”Hallituksen päätökset törsätä III-kaljan veroaleen ja Turun puolentoista tunnin junaan samaan aikaan kun leikataan opiskelijoiden vähäisestä toimeentulosta, ovat arvovalintoja, joita keskustaopiskelijat eivät hyväksy”, Löytänen murahtaa.

 

Lisätietoja:

Olivia Löytänen

olivia.loytanen@kol.fi

Jaa tämä artikkeli