EU:lle oma yliopisto – EUniversity 

 En kannata koulutuspolitiikan valumista EU:n päätäntävaltaan. Kansallinen koulutuspolitiikka on erinomainen työkalu ratkaisemaan yhteiskunnan isoimpia haasteita, kuten talouden alijäämää. Talouden alijäämä ei itsessään ole ongelma vaan se, että mitä se tarkoittaa. Minulle se tarkoittaa hyvinvointivaltion hyvinvoinnin laskua, mikä ei ole tavoiteltavaa.

 Koulutuspolitiikalla vahvistetaan inhimillistä pääomaa, joka luo uusia innovaatioita. Uudet innovaatiot vahvistavat tuottavuutta, mikä on avain talouskasvuun. Inhimillistä pääomaa syntyy koulutuksen ja tutkimuksen kautta, joten erityisesti näinä aikoina panostukset niihin olisi elintärkeitä. 

 EU:n pitäisi kuitenkin ottaa isompaa roolia osaamispolitiikassa, jotta se voisi vahvistaa koko alueensa kasvua ja aidosti olla edelläkävijä. Jo nykyäänkin osa EU:n korkeakouluista tekee yhteistyötä keskenään. Lisäksi EU:lla on Horisontti Eurooppa -ohjelma vuoteen 2027 asti, jonka tavoitteena on tukea tutkimuksen ja innovaatioiden keinoin ratkaisuja muun muassa vihreään siirtymään ja digitalisaatioon. 

 Horisontti -ohjelman budjetti on yli Suomen budjetin verran eli 95,5 miljardia euroa. Tämän kaltaisia elementtejä tulisi vakiinnuttaa ja tehdä pitkäjänteisesti. Pitkän aikavälin visio voisi olla oman yliopiston perustaminen, jossa tutkittaisiin ja koulutettaisiin erityisesti kasvua ja tuottavuutta lisäävillä aloilla, esimerkiksi tekniikan alalla. EU:n yliopisto vastaisi siis EU-alueen tarpeisiin. 

 Mahdollisuus luoda uutta tietoa ja innovaatioita kaikkien jäsenmaiden käyttöön antaisi EU:n yrityksille uusia mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaansa ja kilpailla huipputiedolla globaalissa kilpailussa. Yliopistossa voisi tutkia vihreää teknologiaa sekä erilaisia digitaalisia ratkaisuja yhteistyössä myös yritysten kanssa. Yliopistossa voitaisiin tutkia myös ratkaisuja vanhenevan väestön terveydenhuoltoon ja siihen täysin uusia ratkaisuja. 

 En kannata EU:n päätäntävallan lisäämistä, mutta liika jumiutuminen vanhoihin rakenteisiin, ohjelmiin ja tapaan tehdä on tuhon tie. On uskallettava ajatella pidemmälle ja uskallettava visioida mahdollisuuksista. Mahdollisuuksia kasvun tielle, kohti hyvää arkea.

Roosa Grönberg
eurovaaliehdokas
Keskustaopiskelijat ry

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More