Keskustan Opiskelijaliitto: Yleisen asumistuen leikkaukset on torjuttava

Keskustan Opiskelijaliitto(KOL) vaatii Keskustaa irtisanoutumaan kannustinloukkutyöryhmän esityksestä heikentää opiskelijoiden asumistukea.

Keskustan Opiskelijaliitto vaatii Keskustaa torjumaan esityksen opiskelijoiden asumistuen leikkauksesta. Valtiovarainministeriön kannustinloukkutyöryhmä esitti maaliskuun alussa, että opiskelijoiden lainavaraus tulisi huomioida tulona asumistukea haettaessa. Tilanne on vaarassa asettaa jälleen kerran opiskelijat leikkurin alle.

Eriarvoistumiskehityksestä huolestunut hallitus ei voi lähteä tekemään uusia leikkauksia opiskelijoiden toimeentuloon. Jo nyt puolella opiskelijoista menee yli puolet kuukausittaisesta toimeentulosta asumiseen, KOL:n puheenjohtaja Arttu Karila jyrähtää.

Työryhmän esitys ei hahmota kokonaisuutta. Opiskeluaikainen työssäkäynti saattaa jossain tapauksissa pidentää hieman opiskeluaikoja, mutta kiinnittää samalla opiskelijan oman alan töihin. Suomalaiset opiskelijat sijoittuvat omaa koulutustasoa ja alaa vastaavaan työtehtäviin merkittävästi eurooppalaisia vertaisiaan nopeammin. Toimeentulon heikentäminen johtaisi hyvin todennäköisesti opiskeluaikojen pidentymiseen vastoin hallituksen itselleen asettamaa tavoitetta.

Tutkimusten mukaan opiskelijoiden valmistumista pitkittää puutteellinen ohjaus opiskeluissa sekä kaikista tärkeimpänä heikko toimeentulo. Opiskelija yleensä hankkii toimeentulonsa tehden töitä opiskeluiden ohella ja opinnot pitkittyvät. Työryhmän esitys ei ole hallituksen linjan mukainen, joka pyrkii saamaan valmistuneet korkeakoulutetut nopeasti työelämään kiinni. Hallituksen on nyt päätettävä, haluaako se lyhytnäköisiä säästöjä vai panostaa pitkäjänteisesti osaamiseen, Karila jatkaa.

Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017.

Lisätietoja:

Arttu Karila
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto
050 3897260
arttu.karila@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli