Keskustan Opiskelijaliitto: Opetusministeriön linja on vaarassa sulkea monen amiksen korkeakoulutuksen ulkopuolelle

Keskustan Opiskelijaliitto(KOL) tyrmää opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteen korkeakoulujen pääsykokeista luopumisesta. Tavoitteen toteutuessa koulutuksellinen tasa-arvo vaaraantuu.

  • Siirtyminen soveltuvuutta mittaavista pääsykokeista pois kohti puhdasta ylioppilastutkintojen hyödyntämistä on vaarantamassa koulutuksellisen tasa-arvon. Jatkossa lukiolaiset ja ammatillisen koulutuksen käyneet olisivat täysin eri asemassa korkeakouluhaussa, sanoo Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Arttu Karila.

Nykykehitys on johtamassa tilanteeseen, jossa koulutusjärjestelmä rakennetaan lukio-yliopisto -putken varaan. Maksullisten ylioppilastutkintojen korostaminen haastaa erityisesti pienituloisten opiskelua.

Keskustan Opiskelijaliiton mukaan tavoitteena tulisi olla soveltavat pääsykokeet, jotka mittaisivat osaamista, mutta jotka eivät vaadi nippelitiedon ulkoaopettelua. Tämä olisi mahdollista tehdä pääsykokeilla, jotka eivät vaadi ennakkovalmistautumista ja joissa koemateriaali luovutetaan vasta pääsykoetilanteessa. Ministeriön koulutuspolitiikka vaatiikin U -käännöksen kohti tasavertaisempaa nivelvaiheiden kehittämistä.

Puheenjohtaja Arttu Karila. Kuva: Ilona Suuronen

 

  • On opiskelijoiden, korkeakoulujen sekä yhteiskunnan etu, että jokainen päätyy opiskelemaan itselle mieluista ja soveltuvaa alaa. Pääsykoejärjestelmä mahdollistaa parhaimmillaan tämän. Korkeakoulutukseen on saatava laajalti eri osaamispohjilla ja eri taustoista opiskelijoita. Koulutusjärjestelmään ei saa luoda nyt kaavailtuja pussinperiä, jossa on vaarassa että monen opiskelijan koulutustaival päättyy jo toiselle asteelle, Karila muistuttaa.

Lisätietoja:

Arttu Karila
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto
puh. 050 3897260
arttu.karila@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli