Kritisoiminen ei tarkoita suvaitsemattomuutta – vastine Suomenmaalle

Toimittaja Henna Lammi kirjoitti Suomenmaan ”Suvaitsevat valitsevat ketä suvaitsevat”-blogissaan Keskustan Opiskelijaliiton julkaisemasta twiitistä, jossa KOL kritisoi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n päätöstä jättäytyä pois Pride-kulkueesta. Kirjoituksessaan Lammi kysyy, etteikö keskustaopiskelijoilla ole muuta tekemistä kuin patistella viljelijöitä marssille, ja toteaa että “vä­lil­lä tun­tuu, et­tä su­vait­se­vai­sik­si it­sen­sä en­sim­mäi­se­nä mää­rit­te­le­vät ih­mi­set ovat sitä to­del­li­suu­des­sa vä­hi­ten.” Lammi myös arvelee, että twiitin lähettäminen oli “pääsääntöisesti yliopisto-opiskelijoista koostuvan keskustalaisen opiskelijajärjestön” mielestä hyvä idea. 

Alkuun toteamme, että seisomme twiitin takana, kuten muidenkin arvojemme pohjalta tehtyjen kannanottojen. Keskustaopiskelijoiden kritiikki kohdistui MTK:n päätökseen jättää ainoana keskusjärjestönä osallistumatta Pride-viikkoon, sillä se olisi ollut MTK:lle hyvä hetki osoittaa olevansa tasa-arvon asialla, kuten liitto omissa asiakirjoissaan toteaa. MTK:n jäsenistössä on seksuaalista moninaisuutta ja keskustaopiskelijat olisivat toivoneet MTK:n antavan heillekin äänen esimerkiksi twiitin tai kannanoton muodossa, vaikka kiireet estivät kulkueeseen osallistumisen. Se, että maamme pääkaupungissa marssii 100 000 ihmistä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta, ei vielä tarkoita näin tapahtuvan koko muussa Suomessa. MTK:n ääni kantaa myös paikkakunnille, joissa Pride-viikkoa ei ole järjestetty ja näin ollen olisi ollut merkittävä tasa-arvoteko. 

Keskustan Opiskelijaliitto on harmissaan Lammin tavasta kirjoittaa keskustaopiskelijoille tärkeän arvon, yhdenvertaisuuden, mukaisesta kannan ilmaisusta. On keskustan pää-äänenkannattajalta arvojemme vähättelyä todeta, että eikö keskustaopiskelijoilla ole parempaa tekemistä. Me emme aseta kannanottojamme tai arvojamme tärkeysjärjestykseen. Meistä on hienoa, että keskusta on moniääninen puolue, mutta politiikassa ”eikö teillä ole parempaa tekemistä”-tyyppiset argumentit voisi jättää vähemmälle. Ne eivät edistä rakentavaa vuoropuhelua, ja voivat pahimmillaan loukata. 

Keskustaopiskelijat suvaitsevat ja kunnioittavat erilaisuutta. Keskustan Opiskelijaliiton periaateohjelman mukaan jokainen on samanarvoinen riippumatta iästä, uskonnosta, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisyydestä tai kansallisesta alkuperästä, kielestä, vammasta tai terveydentilasta, sukupuolesta tai ulkoisista ominaisuuksista. Se, että Keskustaopiskelijat twiittaa olevansa pettynyt MTK:n päätökseen jättää osallistumatta Pride-kulkueeseen, ei tee meistä suvaitsemattomia. 

Keskustan Opiskelijaliiton näkökulmasta on outoa käyttää perusteluna sitä, että koska keskustaopiskelijat koostuvat pääsääntöisesti yliopisto-opiskelijoista, oli tämä twiitti keskustaopiskelijoiden mielestä hyvä idea. On totta, että Keskustan Opiskelijaliiton jäsenistö koostuu yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoista, mutta opiskelu korkeakoulussa ei ole arvojemme syy. Keskustaopiskelijat ovat heterogeeninen joukko: me tulemme erilaisista taustoista ja olemme erilaisia ihmisiä. Keskustaopiskelijoiden arvot voi allekirjoittaa moni keskustalainen, oli opiskellut korkeakoulussa tai ei.

Keskustaopiskelijat on aktiivinen poliittinen opiskelijajärjestö, joka ottaa kantaa moneen asiaan arvojensa ja linjojensa mukaisesti. Toivomme, että seuraavaksi Suomenmaan toimittajat kirjoittavat yhtä suurella intohimolla Keskustan Opiskelijaliiton koulutuslinjauksista, tulevista eduskuntavaalitavoitteista ja marraskuun alussa häämöttävästä liittokokouksesta.

 

Keskustan Opiskelijaliiton liittohallitus

Auli Piiparinen, puheenjohtaja
Emmi Paajanen, 1. varapuheenjohtaja
Eemeli Rajala, 2. varapuheenjohtaja

Hallituksen jäsenet
Terhi Ala-Keturi
Inna Kallioinen
Oscar Hätinen
Matti Nivala
Joni Takku

Jaa tämä artikkeli