Puheenjohtaja Piiparisen puhe puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa

Puheenjohtaja, arvoisa puoluevaltuusto ja keskustan eduskuntaryhmä.

Aikamoista tyytyväistä hyrinää on ollut keskustalaisten kasvot, kannanotot kuin kaveritkin tässä viime päivinä. Hallitusohjelma näyttää näköiseltämme, ja neuvottelijoilla saa oikeutetusti olla hyvä mieli. Näin vahvaan keskustalaiseen visioon ei kuukausi sitten uskottu. Epätoivo ja epävarmuus, kuuluiko meidän neuvotella hallituksesta vaalit hävinneenä puolueena, on siis vaihtunut uskoon ja intoon. Minusta se on parempi lähtökohta, kuin negatiivisesta vireestä alkava oppositiokausi.

Ja enpä voi itsekään muuta kuin vähän hyristä: kyllä minä niin mieleni hyvitin, kun tieto keskustalle neuvotelluista ministerisalkuista saavutti korvani. Tiede- ja kulttuuriministerin salkku, sisälleen neuvoteltuna uudenlaisen OKM2-ministerin pesti, oli asia, jossa näen valtavasti voimaa keskustan uudelleen profiloinnin saralla. Sivistysministeri on todellakin se, joka meidän puolueen arvoja on sopiva kirkastamaan, jolla tehtävää kaikkien suomalaisten paremman elämän eteen on.

Hallitusohjelmaa lukiessa hymyilyttää aika usein. Koulutuksen saavuttetavuussuunnitelma, opintotuen huoltajakorotuksen nostaminen, toisen asteen maksuttomuus, riittävät satsaukset opiskelijahuoltoon, koulutuksen alueellisista tarpeista kiinni pitäminen. Sosiaaliturvauudistuksen jatkaminen, translain uudistaminen ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Hiilineutraali Suomi jo 2030-luvulla.

Kaiken tämän alkuviikon tyytyväisen hyrinän, joka oikeutetusti teiltä neuvotelleilta eduskuntaryhmän jäseniltä nousee, takana täytyy muistaa myös muistaa puolueen karmaiseva vaalitappio. Helpolla ei kannatuksemme nouse. Tänään valittavilla uusilla ministerikasvoilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pohtia myös, miten puolueemme uudistuu, ja miten hallitustyö tätä tukee tai ei tue.

Samalla sanon kuitenkin ääneen täällä sen, kun joukossamme mitä todennäköisemmin tuleva puolueen puheenjohtaja istuu, että harmittelen ettei puolueen puheenjohtajakisan kandidaatit nousseet ennen ministerivalintoja. Puolueen puheenjohtajuuden tavoittelun pitäisi nousta ministerikiiman ohi. Keskusta tarvitsee nimittäin kaikkein eniten uutta johtoa.

Mutta arvoisa puoluevaltuusto, kansanedustajat. Keskusta on asennossa, jossa se ei ole hyvin pitkään aikaan ollut. Kakkospuolueen rooli ei ole helppo, se on epämukavuusalueellamme. Elämässäkin nämä hetket kehittää kuitenkin parhaiten, luo uutta ja pistää kasvamaan.

Kaikesta ei olla täysin samaa mieltä, mutta eriävistä mielipiteistä kehitys ja keskustelu syntyy. Tämän hallitusohjelman pohjalta keskustaopiskelijat kannattaa hallitukseen lähtöä.

Kiitos.

Puhe keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa, jossa päätetään keskustan osallistumisesta Rinteen hallitukseen.

Jaa tämä artikkeli