Keskustaopiskelijat: Yliopistot eivät saa piiskata hakijoitaan

Keskustaopiskelijat on tyrmistynyt yliopistojen päätöksistä lisätä todistusvalintakiintiön kautta valittavien määrää perusteettoman suureksi. Esimerkiksi lääketieteellisillä aloilla 75 prosenttia, kauppatieteissä yliopistokohtaisesti 70-90 % ja diplomi-insinööreistä 80 prosenttia valituista valitaan ylioppilastodistuksen perusteella. Keskustaopiskelijat esittääkin, että reiluuden nimissä kaikille hakijoille tarjottaisiin mahdollisuus suorittaa ilmaiseksi avoimen yliopiston opintoja.

Koko kevät on ollut korkeakouluun pyrkiville koronamainen: nopeutetussa aikataulussa suoritetut kirjoitukset, epätietoisuus valintaperusteista ja valintaperusteiden kohtuuttomat muutokset. Opiskelijavalintakevät onkin ollut poikkeuksellisen raskas ja stressaava monelle hakijalle.

“Poikkeuksellisina aikoina vaaditaan vakautta ja valinnoissa olisi pitänyt korostaa entistä enemmän yhdenvertaisuutta. Yliopistojen päätöstä lisätä todistusvalintaa yliopistojen valintaperusteena ei voi pitää millään tavalla hyväksyttävänä.” älähtää Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Miriam Putula.

Yliopistojen päätökset romuttavat monen hakijan unelmat ja tulevaisuuden suunnitelmat. Valintoja tehdään pääsykokeisiin valmistautuneiden kustannuksella: valmistautuminen pääsykokeisiin näyttäytyy täysin turhalta, kun valintakokeen kautta valittavien määrä vähenee esimerkiksi 40 prosentista 10 prosenttiin.

“Tässä vain syvennetään ammattikoulusta valmistuneiden pussinperiä, sillä heillä ei ole ylioppilastodistusta millä hakea. Vaikuttaa, että päätöksiä yliopistoissa on tehty mahdollisimman helposti, eikä erilaisia soveltavia ratkaisuja ole haluttu edes yrittää. Inhimillisyydestä ei ole tietoakaan” jatkaa Putula.

Ilmaiset avoimen yliopiston opinnot antaisivat hakijoille mahdollisuuden tutustua yliopisto-opintoihin ja myöhemmin hyödyntää hankittuja opintopisteitä tutkinnossa.

Lisätietoja:

Miriam Putula

puheenjohtaja, Keskustaopiskelijat

050 3897260

miriam.putula@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli