Nuorkeskusta: Ei lukukausimaksuille

Keskustaopiskelijat ja Keskustanuoret tyrmäävät Vihriälän raportissa esitetyn ajatuksen lukukausimaksujen käyttöön ottamisesta. Tämä kurjistaisi opiskelijoiden taloudellista tilannetta ja henkistä jaksamista kohtuuttomalla tavalla.

“Koulutustaso ja työllisyys korreloivat vahvasti keskenään. Lukukausimaksujen myötä ne, joilla ei ole varaa opiskella, jättäytyisivät hakeutumasta korkeakoulutuksen piiriin. Lukukausimaksuista ei siis olisi apua Suomen työttömyyden ratkaisemiseen”, Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Miriam Putula ärähtää.

Suomen menestystarina perustuu maksuttomaan koulutukseen, aina peruskoulusta korkeakouluun saakka. Jos tarkoituksena on nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista, lukukausimaksut eivät ole ratkaisu siihen. Lukukausimaksut ajaisivat nuoret pitämään välivuosia tai tekemään entisestään enemmän töitä opintojen ohella – ellei vanhemmilla ole varaa maksaa lastensa koulutusta.

“Tässä ajassa opintoja pitäisi ennemmin joustavoittaa ja panostaa nuorten jaksamiseen ja hyvinvointiin. Muun muassa korkeakoulujen EXAM-tenttien avaaminen ja ilmaiset avoimen yliopiston opinnot helpottaisivat opintojen etenemistä. Uupumista ja ylikuormittumista voidaan ehkäistä riittävällä opinto-ohjauksella sekä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluilla, joissa hoitoon aidosti pääsee”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen.

Lisätietoja:
Miriam Putula
puheenjohtaja, Keskustaopiskelijat ry
050 3897260

Hanna Markkanen
puheenjohtaja, Suomen Keskustanuoret ry
050 3846820

Jaa tämä artikkeli