Keskustaopiskelijat: Suomeen on perustettava tieteellisten julkaisujen e-kirjasto

Keskustaopiskelijat esittää Keskustan puoluekokoukselle, että Suomeen on perustettava koko maan kattava valtakunnallinen e-kirjasto tieteellisille julkaisuille. Tällöin tieteellistä tietoa olisi helpompi saada opiskeluoikeuden päättymisen jälkeen.

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa työtehtävääsi varten tarvitset tieteellistä faktaa tukemaan perusteluitasi. Olet katsonut, että tarvitsemasi tieto löytyy väitöskirjasta. Kuitenkaan et pääse lukemaan tuota kyseistä väitöskirjaa. Huomaatkin, ettei sinulla ole lukuoikeutta tuohon kyseiseen teokseen.

Tällainen tilanne on Suomessa yleinen, sillä tieteellinen kirjallisuus on useinkin tietyn lukuoikeuden alainen ja korkeakouluopiskelijalla lukuoikeus päättyy samalla kun opiskeluoikeuskin loppuu. Tällainen tilanne on mahdollista välttää koko valtion kattavalla E-kirjastolla. Silloin jokaisella suomalaisella on mahdollisuus lukea tieteellisiä julkaisuja ihan missä tahansa. Julkaisujen lukeminen ei enää rajoittuisi opinto-oikeuteen eikä korkeakoulukaupunkiin.

Moni kirjastopalvelu tarjoaa jo tällä hetkellä e-aineistoja luettavaksi, katsottavaksi tai kuunneltavaksi. Samalla tavalla tieteellisten julkaisujen saatavuus pitäisi luoda helpommaksi. Keskustalle tärkeä arvo on elinikäinen oppiminen, jolloin jokainen voi sivistää itseään iästään riippumatta. Koko Suomen kattava E-kirjasto palvelisi elinikäistä oppimista, sillä arvona on elinikäinen oppiminen ja sivistys iästä riippumatta.

Nyt koronan aikana etätyö on merkittävästi kasvattanut asemaansa. Yhä useampi suomalainen tekee töitään kotoa käsin. Jotta etätyön suorittaminen onnistuu mahdollisimman hyvin, tarvitaan hyvät yhteydet, laitteet ja asenne. Tähän joukkoon on hyvä lisätä myös elektroniset materiaalit. Tämän kevään aikana kirjastot laittoivat ovensa kiinni, jolloin paperille painetun materiaalin saaminen oli mahdotonta ja ainoa keino saada tieteellistä faktaa, oli verkosta löytyvät elektroniset aineistot. E-aineistot tukevat etätyön tekemistä ja sitä kautta mahdollistuu monipaikkaisuus. Jos Suomessa olisi valtakunnallinen E-kirjasto, myös etätyön tekeminen helpottuisi huomattavasti.

Kirjoittaja:
Susanna Laitila
liittohallituksen jäsen, Keskustaopiskelijat ry

Lisätietoja:
Miriam Putula
puheenjohtaja, Keskustaopiskelijat ry
050 3897260

Jaa tämä artikkeli