Keskustaopiskelijat: Hyvä Veikkaus, poistakaa pelikoneet kaupoista!

Potti ei jakanut taaskaan, kokeilenpa vielä kerran uudestaan. Kyllä se potti vielä jossain vaiheessa jakaa, kunhan tarpeeksi pelaa. Nämä ajatukset ovat palanneet keskuuteemme pelikoneiden avauduttua koronakeväisen pelikoneiden sulun jälkeen. Vaikka pelikoneiden määrää on vähennetty ja tullaan vähentämään, törmäämme niihin edelleen arkisissa ympäristöissä, kuten maitokaupoissa, kioskeissa, ravintoloissa tai huoltoasemilla. Erityisesti peliongelmaisille ja heidän läheisilleen tämä on erittäin ongelmallista. Pelaaminen voi viedä mennessään, jonka myötä perheen viikottaisiin ruokakasseihin varatut eurot häviävät jokeripokerituplapottijassojen syövereihin.

Vaikka joku voisi ajatella toisin, rahapeliongelmista kärsivien määrä ei ole marginaalinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan vuonna 2019 noin 112 000 suomalaisella oli rahapeliongelma ja heidän läheiset mukaanlaskettuina rahapeliongelmista kärsivien määrä lähestyy jo noin 900 000 suomalaisen lukumäärää. Rahapeliongelmaa on havaittu kaikissa ikä- ja sosioekonomisissa ryhmissä, mutta alhaisen koulutustason, työttömyyden tai mielenterveys- ja päihdeongelmien on havaittu lisäävän ongelmallisen pelaamisen riskiä.

Me Keskustaopiskelijoissa olemme köyhän asialla. Tämän vuoksi onkin hieman ironista, että meidänkin järjestömme toiminnan rahoittavat pelikoneisiin häviävät pienituloiset ja peliongelmaiset ihmiset. On pelottavaa huomata, kuinka parhaiten tuottavat rahapeliautomaatit sijaitsevat alueilla, joiden sosioekonominen asema on heikko. Mielenkiintoista politiikkaa suomalaiselta rahapeliyhtiöltä, jonka lakisääteisenä tehtävänä on juuri pelaamisesta aiheutuvien taloudellisten, sosiaalisten ja terveydellisten haittojen ehkäiseminen ja vähentäminen.

Mm, ollaankos tässä nyt avaamassa Pandoran lipasta ulkomaisille rahapeliyhtiöille? Vastaus monen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen on ei. Emme ole kannattamassa Veikkauksen monopoliaseman purkamista manner-Suomesta, vaan haluamme nähdä vielä vastuullisemman Veikkauksen. Veikkauksen ja sen alaisten toimijoiden toistamien korulauseiden sijaan haluamme nähdä konkreettista, rahapeliongelmaa vähentävää politiikkaa.

Pakollisen tunnistautumisen aloittaminen ja rahapeliautomaattien määrän vähentäminen on hyvä alku, mutta se ei riitä. Tarvitaan oikeasti vaikuttavia ja vastuullisia tekoja. Kuten rahapelihaittoja käsittelevässä artikkelissa todetaan, rahapeliongelmien kannalta ei ole ratkaisevaa pelikoneiden määrä, vaan niiden saatavuus. (HS 15.07.2020) Siirretään ne pelikoneet pois kaupoista ja heti! Ettei tarvitse hävetä.

Kirjoittaja:

Joonas Paavilainen

liittohallituksen jäsen, Keskustaopiskelijat ry

Lisätietoja:

Miriam Putula

puheenjohtaja, Keskustaopiskelijat ry

050 3897260

Jaa tämä artikkeli