Puoluekokousblogi: Äänestyspisteitä kaikille kampuksille

Keskustaopiskelijat esittää Keskustan puoluekokoukselle, että kunta-, alue-, eduskunta-, europarlamentti- sekä presidentinvaaleissa toisen asteen sekä korkeakoulujen kampuksille järjestetään äänestyspaikat. Tämä tulee kirjata vaalilain 9 §:ään. 

Jatkuvat kriisit, ilmastonmuutos, Ukrainan sota ja opiskelijoiden mielenterveyskriisi koskettavat jokaisen opiskelijan elämää, niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Siksi olisikin ensisijaisen tärkeää, että opiskelijoilla olisi mahdollisimman matala kynnys osallistua politiikkaan ja päätöksentekoon, yhteisten asioiden hoitamiseen. Yksi keino parantaa opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia olisi tuoda äänestyspisteet sinne, missä opiskelijat ovat eli kampuksille.

Äänestämisen tulee olla mahdollisimman helppoa ja luontevaa opiskelijoille. Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, yliopistot sekä ammattikorkeakoulut tavoittavat suuren osan nuorista, ja ovat luonteva paikka käydä myös äänestyskopilla koulupäivän yhteydessä.

Tällä hetkellä ennakkoäänestyspaikoista samoin kuin varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoista päättää kunnanhallitus, mutta suurissakaan opiskelijakaupungeissa äänestäminen ei aina ole kampuksilla mahdollista. Tämä tulee muuttaa.

Demokratian puolustaminen on poliittisten puolueiden tärkeimpiä tehtäviä. Parannetaan opiskelijoiden osallisuutta, ja laitetaan äänestyspisteet kaikille toisen asteen sekä korkeakoulujen kampuksille. Näin saadaan myös opiskelijat mukaan rakentamaan parempaa tulevaisuutta kriisien keskellä.

Santeri Ala-Röyskö
Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden liittohallituksen jäsen. 

***

Puoluekokousblogissa suuntana on Keskustan puoluekokous: blogiteksteissä esitellään Keskustaopiskelijoiden puoluekokousaloitteita. Keskustan puoluekokous pidetään Lappeenrannassa 10.-12. kesäkuuta.

Jaa tämä artikkeli