Puoluekokousblogi: Esivaali presidenttiehdokkaasta oiva keino elävöittää puolueen kenttä vaalivoittoon

Keskustaopiskelijat on jättänyt puoluekokoukselle aloitteen avoimen jäsenvaalin järjestämisestä puolueen presidenttiehdokkaasta vuoden 2024 presidentinvaaleihin. On mainiota, että puoluehallitus voi esittää tämän jäsendemokratiaa edistävään aloitteeseen yhtymistä, vaikkakin vain osittain.

Tällä hetkellä Keskustalla on ainoana eduskuntapuolueena suoranaista runsaudenpulaa hyvistä nimistä Mäntyniemen herraksi tai rouvaksi – tarvitsematta heitä tässä esitellä. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että puolueen presidenttiehdokkaasta käytäisiin avoin ja keskusteleva kilpa ehdokkuutta hamuavien kesken puolueen sääntöjen 31 § mahdollistamalla tavalla. Tämä olisi omiaan paitsi aktivoimaan koko jäsenistöä, niin se varmasti saisi myös suomalaisten kiinnostuneet katseet kääntymään kansanliikkeeseemme julkisuudessa.

Seppo Kääriäinenkin on sanonut, ettei olisi viisasta toimia vuoden 2018 vaalien kaltaisella typistetyllä keskustelulla. Minkäänlainen yhden kandidaatin junttaaminen tai salaa hivuttaminen puolueen presidenttiehdokkaaksi ei saa tulla kuuloonkaan, koska silloin kenttä ei pysty lähtemään vaaleihin yhtenäisenä, saati terhakkaan itsevaramana tämän henkilön takana seisten. Puolueessamme on monta kertaa sen sijaan tullut osoitettua, kuinka esimerkiksi kahtia jakavan puheenjohtajavaalin jälkeen tällaiset jakolinjat on pian jätetty taakse ja lähdetty yhdessä eteenpäin vaalivoittoja kohti, sillä tahdomme rakentaa isänmaata yhdessä ja moniäänisesti. Erilaiset jakolinjat ovat kansanliikkeessämme loppujen lopuksi triviaaleja.

Tietenkään esivaaliin ryhtymisen onnistumisen kannalta olisi harmillista, mikäli kaikista meidän monista hyvistä potentiaalisista henkilöistämme huolimatta itse varsinaista ehdokkuutta ei lähdekään tavoittelemaan useaa henkilöä. Sen vuoksi Keskustaopiskelijat edelleen korostaa, että esivaalia varten olisi oltava vähintään kolme varteenotettavaa ehdokasta tiedossa. Tältä osin puoluehallitus ei vastauksessaan haluakaan, että sen käsiä sidottaisiin ehdokkaiden määrään, mikä taas voisi huonoimmillaan johtaa kenttää jakaviin ratkaisuihin.

Sen vuoksi presidenttikeskustelu on pikimmiten laitettava pyörimään puolueen sisällä ja annettava kentän ääneen kuulua. Kaikki rehellinen keskustelu ja rohkeat avaukset ovat aina hyvästä. Presidentinvaalien alla käytävä keskustelu voi ruokkia myös koko puolueen linjan muotoutumista.

Elähdytetään siis kansanliikettämme etupainotteisesti tuleviin presidentinvaaleihin ja laitetaan kenttä liikekannalle, niin voittojunamme saa matkata kohti varmaa määränpäätä!

Lassi Oikkonen
Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden liittohallituksen jäsen.  

 

***
Puoluekokousblogissa suuntana on Keskustan puoluekokous: blogiteksteissä esitellään Keskustaopiskelijoiden puoluekokousaloitteita. Keskustan puoluekokous pidetään Lappeenrannassa 10.-12. kesäkuuta.

 

Jaa tämä artikkeli