Keskustaopiskelijat: Ei keskittämiselle ja lukukausimaksuille!

Keskustaopiskelijat on järkkynyt valtiovarainministeriön virkamiehistön ehdotuksista sopeutustoimiksi koulutuksen hallinnonalalle. Meno- ja rakennekartoitus kertoo ymmärtämättömyydestä opiskelijoiden elämää kohtaan, ja vaikuttaakin siltä, ettei opiskelijoilla ole oikeutta ihmisarvoiseen elämään. 

– Keskustaopiskelijat ei missään tapauksessa hyväksy, että opintotuen lainapainotteisuutta lisätään, tai lukukausimaksuja laajennetaan. Suomalainen koulutuspolku on yhteiskuntamme kulmakivi, jota ei voida rapauttaa tällaisilla esityksillä. Erityisesti nykyisten korkeiden korkojen aikana on ongelmallista, että opiskelijat halutaan pakottaa ottamaan lisää lainaa elinkustannustensa kattamiseksi, korostaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Olivia Löytänen.

Lukukausimaksujen väläyttely on viimeinen naula saavutettavan koulutuksen arkkuun, ja erityisen käsittämättömältä tuntuvat esitykset ammatillisen toisen asteen lukukausimaksuista. Työvoimapula monella alalla on valtava, eikä koulutusasteen nostaminen niiden käyttöönotolla ratkea. Koulutuksen tulee olla myös mahdollisuus kasvaa ja kehittyä, eikä vääristä valinnoista yhteishaussa voi rankaista näin voimakkaasti – siksi sanomme ei lukukausimaksuille myös toista tutkintoa suorittaessa.

– Aidosti saavutettava koulutus on Keskustaopiskelijoille ensiarvoisen tärkeää, ja lukukausimaksujen laajentaminen nykyisestä tuhoaisi sen täysin. Sosiaalietuuksien heikentyessä tai koulutuksen muuttuessa maksulliseksi köyhemmistä olosuhteista tuleva nuori jättää todennäköisemmin opiskelut väliin taloudellisista syistä, muistuttaa Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Lauri Salo.

Sopeutustoimissa nostetaan erityisen paljon myös koulutuksenjärjestäjien karsintaa – erityisesti toisella asteella. Toisella asteella opiskeleville on mahdollistettava koulujen käyminen kotoa, ja korkea-asteella on saatava valita missä opintonsa suorittaa. 

– Varmasti ajan mittaan esimerkiksi väestökehityksen muutosten vuoksi voidaan joidenkin koulutusalojen koulutustarpeita arvioida uudelleen. Emme kuitenkaan missään tapauksessa hyväksy meno- ja rakennekartoituksen ehdotusten keskittämisen mittaluokkaa. Osaavaa työvoimaa tarvitaan laajalti koko Suomeen, ja koulutuksen keskittäminen heikentää selkeästi syrjäisempien seutujen kehittämistä ja kehittymistä, painottaa Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Lassi Oikkonen.

Keskustaopiskelijat tunnistaa, että nykyisessä valtiontalouden tilanteessa sopeutuksia on pakko tehdä, mutta haluaa muistuttaa, että koulutuksen hallinnonalalla sopeutukset eivät voi olla esitetyn kaltaisissa mittaluokissa. Koulutuksesta silppurimainen leikkaaminen tai opiskelijoiden kurittaminen on pitkällä aikavälillä valtavaksi haitaksi Suomen kehittymiselle.

– Se, että nyt virkamiesvalmisteluna esitetään lukukausimaksuja ei saa tarkoittaa sitä, että poliittisesti tähän pitäisi taipua. Meille lukukausimaksuttomuus on todellakin aatteellinen kunniakysymys, päättää Olivia Löytänen.

 

Lisätietoja

Olivia Löytänen

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja

puh. 050 389 7260

olivia.loytanen(a)keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli