Hallitus pahoinvointivaltiota rakentamassa?

Opiskelijat kokevat uupumusta nyt enemmän kuin koskaan. Sen vuoksi ihmettelemme kokoomuksen niin opiskelijoiden kuin nuorten kannanottoja aiheeseen liittyen. Toisen tutkinnon maksullisuus ja lausunnot siitä, että opiskelijat tulisi pakottaa töihin opintojen ohella kielivät täydellisestä ymmärtämättömyydestä tavallisen opiskelijan arkeen. Keskustaopiskelijat ihmettelee, missä on inhimillisyys ja sydämen sivistys?

Erityisesti viime päivinä on mediassa puhuttu nuorten jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Nuorten huoli toimeentulosta ja taloudellisesta turvallisuudesta on noussut viime vuodesta 41 prosentilla. Huoli syvenee entisestään hallituksen päätöksillä ja tulevaisuudenusko rappenee. Tätäkö hallitus kokoomuksen nuoriso-osaston johdolla todella haluaa?

”Ihmettelemme erityisesti, miten kokoomuksen nuoriso-osasto voi olla näin pihalla nuorten tilanteesta: jaksaminen on koetuksella ja jatkuva huoli toimeentulosta uuvuttaa entisestään. Tämän päälle opiskelijat halutaan leimata kulueräksi ja pakottaa töihin opintojen ohella. Tuloksena ei voi olla muuta kuin käsiin räjähtävä pommi”, ihmettelee Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Lauri Salo.

Keskustaopiskelijat kannustaa työntekoon opiskelijoita, joilla siihen on resursseja. Esimerkiksi kesätyöt näemme monella alalla järkeviksi suorittaa. On kuitenkin ihmeellistä, miten kapeakatseisesti esimerkiksi oikeustieteen näkökulmasta asiaa katsellaan. Missä on ymmärrys alojen erilaisuudesta?

”Kummallista, ettei nähdä sitä, että kaikilla aloilla mahdollisuuksia tällaiseen ei ole. Esimerkiksi sote-alan opiskelijoiden tilanne ammattikorkeakouluissa on sellainen, että läsnäoloa vaativia opintoja ovat lähes kaikki kurssit, ja palkattomat harjoittelut suoritetaan vuorotyössä. Siihen yhtälöön palkkatöiden lisääminen tuntuu melko absurdilta vaatimukselta”, muistuttaa Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Lassi Oikkonen.

”Keskustaopiskelijatkin kantavat huolta talouden tilasta, mutta emme hyväksy missään nimessä talouskriisin varjolla opiskelijoiden perusteetonta kurittamista. Erikoista, että Kokoomuksen nuoriso-osasto on myös valmis jättämään nuoret oman onnensa nojaan. Tälläiset politiikkatoimet ovat omiaan lisäämään vaarallista kehitystä, jossa nuorten aikuisten katkeruus yhteiskuntaa kohtaan lisääntyy. Tästä esimerkkinä toimii sisäministeriön selvitys, josta selviää että joka neljäs alle 30-vuotias mies on valmis käyttämään väkivaltaa omien tavoitteiden saavuttamiseen”, jyrähtää Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Olivia Löytänen.

Tällaiset päätökset eivät laita valtion taloutta pitkällä aikavälillä kuntoon, vaan syventävät sukupolvien välistä epäoikeudenmukaisuutta entisestään. Nämä päätökset ovat laastareita valtaville murtumille!

Lisätietoja:

Olivia Löytänen

olivia.loytanen@kol.fi

Jaa tämä artikkeli