Keskustaopiskelijoiden liittokokous: Suomen kieli ei saa olla pelkkä kyökkikieli!

Keskustaopiskelijat ovat tyrmistyneitä siitä, että suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa  suomen kielellä järjestettävää opetusta saattaa hyvinkin olla vähemmän kuin englanninkielistä. Opiskelijalla tulee olla oikeus opiskella omalla äidinkielellään mahdollisimman pitkälle ja laajalti.

Keskustaopiskelijat näkevät suomenkielisen tutkimuksen arvon osana suomalaista yhteiskuntaa ja suomen kielen kehitystä. 

”Keskustaopiskelijat ei hyväksy sitä, että suomen kieli on jatkossa pelkkä ”kyökkikieli”, ärähtää Keskustaopiskelijoiden istuva puheenjohtaja Olivia Löytänen. 

”On suorastaan järkyttävää, että opiskelijan oikeuksia poljetaan näin, eikä kukaan sano mitään! Tilanne tuntuu olevan se, että korkeakoulut palkkaavat henkilökuntaa, jotka eivät hallitse suomen kieltä, ja sen jälkeen nostavat kädet pystyyn. Tilanne on kestämätön!”, murahtaa Keskustaopiskelijoiden tuleva puheenjohtaja Joonas Soukkio.   

Emme halua asettaa kansainvälisyyttä ja huolta suomen kielen tilasta vastakkain. Näemme yhtä lailla tärkeänä kehittää mahdollisuuksia vieraiden kielten hallitsemiseen ja tutkimukseen myös vierailla kielillä. Tiedeyhteisöjen kansainvälistyminen ei kuitenkaan tarkoita englannin kielen aseman nostamista yli muiden.

”Suomessa on tarjolla erikseen kokonaan englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia. Emme näe tarpeelliseksi pakotettua englannin kieltä opintoihin, vaikka tiedostamme, että merkittävä osa lähdemateriaalista on nykyään tarjolla englanniksi”, muistuttaa Löytänen.                  

Kiistaton fakta kuitenkin on, että oma äidinkieli tulee hallita, jotta voi oppia vieraita kieliä. Pitäkäämme siis huoli rakkaasta suomen kielestämme!

Lisätietoja:

Olivia Löytänen

olivia.loytanen@kol.fi

040 9381 382

Jaa tämä artikkeli